L'estiu passat, per primera vegada des de l'1-O els contraris a la independència van passar per davant dels qui hi estan a favor, segons el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat. El sí va caure fins a la cota més baixa des de la tardor del 2017. Ara, una enquesta d'aquest mateix institut assenyala que es manté la tendència a la baixa. Un 41,9% dels enquestats amb nacionalitat espanyola a Catalunya volen un Estat independent, mentre que el 48,8% s'hi oposa. El sondeig, això sí, va fer-se abans de conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes.
L'estudi inclou també l'opinió de persones que no tenen la ciutadania espanyola. Si s'incorpora aquest col·lectiu a la mostra, la distància entre favorables i detractors es creix tímidament passa de 7 punts a una diferència de 9.
L'última vegada que el CEO va preguntar per la independència -al juliol- el sí va situar-se en el 44%, més de dos punts per sobre que ara, i es decantaven pel no un 48,3%, pràcticament el mateix que en aquesta onada.
El baròmetre es va realitzar entre el 16 de setembre i el 7 d'octubre. Per tant, es va tancar una setmana abans que el Suprem fes públiques les condemnes per l'1-O i que es produís la posterior onada de protestes al carrer. També va ser previ a les eleccions del 10-N.
Un terç dels votants dels comuns volen la independència
Si ens fixem en les dades desglossades per partits, destaca que el 36% dels qui asseguren haver votat En Comú Podem a les eleccions del 28-A defensen la independència de Catalunya, per un 55,4% que hi són contraris. Si es comparen aquestes dades amb les de l'última enquesta del CEO que va preguntar sobre quina relació hi hauria d'haver entre Catalunya i Espanya, salta a la vista que entre l'electorat independentista dels comuns s'ha doblat en menys de mig any. Al juliol només el 14,5% es posicionaven a favor d'una Catalunya independent.