El segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) mostra que Salvador Illa es manté al capdavant de la cursa electoral al Parlament de Catalunya. El PSC repetiria la victòria electoral obtinguda el passat 14 de febrer de 2021, però perd pistonada respecte al primer baròmetre de l'any. Els socialistes guanyarien amb entre el 22 i 26% dels vots, que es traduirien en 31-37 diputats, tres menys que la forquilla de l'anterior enquesta del CEO (34-40). Per la seva banda, Esquerra Republicana frena la tendència de descens i escala fins als 31-36 escons, que els deixaria molt a prop d'Illa. En percentatge, pugen a entre el 19-23% (en l'últim estudi, tenien el 18-22% i entre 29-34 actes a l'hemicicle català). A més, Junts per Catalunya consolida el seu creixement respecte als darrers baròmetres i, tot i mantenir-se a la tercera posició, estarien entre els 25-30 escons —encara que suposaria un retrocés respecte als resultats del 2021, quan van aconseguir 32 diputats—.

Així quedaria el Parlament de Catalunya, segons el segon baròmetre anual del CEO / Gràfic: Laura Cercós.

Els resultats també plasmen el creixement del Partit Popular, que seria clarament la quarta força del Parlament amb 13-17 diputats (10-12% dels sufragis). D'altra banda, hi ha gairebé un triple empat entre els comuns, la CUP i Vox. Els primers tindrien de 7 a 11 representants amb el 6-9% dels vots; els cupaires tindrien la mateixa forquilla de seients a la cambra catalana que els comuns, però amb un 6-8% de les paperetes; i la ultradreta veuria reduït el seu grup parlamentari fins als 6-10 escons amb un 5-8% de paperetes. Aquest segon baròmetre del CEO apunta, per primera vegada, la desaparició de Ciutadans, ja que la forquilla no contempla que puguin obtenir cap escó. El partit liderat per Carlos Carrizosa es quedaria amb un ínfim 1-2% dels vots. La mostra de l'enquesta és de 2.000 persones —amb entrevistes presencials— i el treball de camp es va efectuar entre el 29 de maig (l'endemà de les eleccions municipals) i el 26 de juny.

L'independentisme podria perdre la majoria al Parlament en la forquilla més baixa

L'últim baròmetre del CEO comprometia més la majoria independentista al Parlament de Catalunya, que en l'actualitat se situa en els 74 diputats. El creixement d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya redueix les opcions que aquesta majoria es perdi, però en la forquilla més baixa no l'assolirien: es quedarien només amb 63 escons. Si es complissin les estimacions més elevades, la suma d'Esquerra, Junts i la CUP seria superior a l'actual: 77 representants.

El PSC, Vox i la CUP, els partits amb votants més fidels

Pel que fa a les transferències de vot al Parlament, les tres formacions que aconsegueixen retenir un gruix més substancial de l'electorat que van tenir el 2021 són el PSC (73%), Vox (72%) i la CUP (71%). D'altra banda, tant Esquerra com Junts mantindrien el 65% dels seus votants del 14-F, mentre que el PP (57%), els comuns (54%) i sobretot Ciutadans (40%) són els que arrossegarien menys fidels en uns propers comicis al Parlament. Encara sobre les transferències de vot, val a destacar que el 14% dels votants populars ara optarien pel PSC; el mateix percentatge d'electors dels comuns ara s'inclinarien per Esquerra; un 10% dels de Cs anirien a Vox; un 14% dels de la ultradreta i un 20% de Cs triarien el PP; un 9% dels votants d'ERC ara escollirien Junts i un 12% dels que van votar els juntaires es decantarien en aquesta ocasió per Esquerra.

El baròmetre del CEO d'abril d'aquest any també atorgava la victòria al PSC, amb 34-40 diputats; seguits d'Esquerra (29-34), Junts (22-28) i ja col·locava el PP en quart lloc (8-12). Amb tot, els populars mantenien una pugna molt apretada amb la CUP (8-12) i els comuns (7-12), mentre que Vox quedava una mica més lluny amb entre 6 i 10 escons. Ciutadans encara mantenia un marge per seguir al Parlament (0-5), opció que perd en aquest baròmetre de juliol.