Les eleccions generals de l'abril no van donar la majoria absoluta a la força més votada, el PSOE, i no serà fins despré del 26-A que se sabrà si finalment Pedro Sánchez opta per governar en solitari o per governar en coalició. Un 60,2% dels catalans preferirien un govern de coalició PSOE-Podemos, segons l’enquesta del CEO feta just després dels comicis del 28-M.

En segon lloc i a molta distància hi ha l’opció defensada fins ara pels socialistes espanyols: un govern en solitari del PSOE. Aquesta opció la prefereixen un 17,6% dels enquestats, mentre que un 13,8% es decanten per un pacte entre la formació liderada per Pedro Sánchez i Ciutadans.

 

 

Les preferències sobre com hauria de ser varien en funció del partit votat. Com no podia ser d’altra manera un 96,9% dels votants de Podemos voldrien un acord amb el PSOE, una possibilitat que no té tants suports entre els votants socialistes (46,2%), els primers que volen un govern en solitari (38,2%).

Entre els partits independentistes es majoritària la preferència d’un govern PSOE-Podemos. Un 80,5% dels votants d’ERC trien aquesta opció, mentre que en el cas dels votants de JxCat és d'un 76,1%.

 

 

Per contra, els partits unionistes es mostren majoritàriament a favor d’un pacte PSOE-Ciutadans. Sobta que un 82,4% dels votants de Ciutadans vulguin un pacte que el seu president, Albert Rivera, ha rebutjat de ple.