El sí a la independència de Catalunya s'imposaria en un nou referèndum al 'no', tant si aquesta consulta fos pactada amb l'Estat espanyol com si fos unilateral, seguint l'exemple de l'1 d'octubre, segons la tercera onada del baròmetre del CEO. Concretament, un 42% votaria a favor de la independència en un referèndum acordat, mentre que un 40% ho faria en un d'unilateral. En canvi, el 31% votaria en contra en el primer cas, xifra que es redueix fins a un 26% si es convoqués sense el vistiplau del govern espanyol, com ja va passar el 2017. Cal tenir en compte, però, que l'abstenció seria molt més elevada en el cas que el referèndum fos unilateral (20%) que si fos acordat (11%). 

 

Per altre costat, davant una pregunta dicotòmica sobre la independència, un 52% dels enquestats del CEO s'hi posiciona en contra, mentre que el 41% hi està a favor, i un 7% no sap o no contesta. Aquestes xifres són molt similars a les que s'han detectat en els últims baròmetres. Cal tenir en compte que, des de mitjans de 2019, el 'no' a la independència sempre ha tingut més suport que el 'sí'. Va ser entre l'octubre del 2018 i el març del 2019 que el 'sí' a la independència superava les posicions contràries, tot i que mai no va superar el 50% dels enquestats.

Els del 'no', dividits entre tres opcions diferents 

Llavors, si la majoria dels enquestats responen que estan en contra de la independència a l'enquesta del CEO, com pot ser que el 'sí' s'imposi al 'no' en un nou referèndum? Això es deu al fet que pràcticament totes les persones favorables a la independència votarien afirmativament en una consulta, tant unilateral com pactada, mentre que els partidaris del 'no' es divideixen entre els que voten en contra, en blanc o s'abstenen. De fet, si ens fixem en les posicions que tenen els partidaris de la independència, un 93% votaria a favor en un referèndum acordat amb l'estat, mentre que la xifra es redueix lleugerament si parlem d'un referèndum unilateral, fins a un 89%. 

Per altre costat, si ens fixem en el suport a la independència entre els simpatitzants dels partits, els valors més alts els trobem en el cas de Junts per Catalunya, on un 91% hi està favor i un 8% en contra. En el cas de la CUP, el percentatge favorable es redueix lleugerament fins a un 89% i en el cas d'ERC també, fins a un 85%. Entre els partits que no defensen la independència del país, el que té més simpatitzants independentistes és els comuns —que sí que s'han mostrat a favor repetidament del dret a decidir—, amb un 27%, seguits del PSC. Concretament, un 15% dels simpatitzants socialistes estan a favor de la independència de Catalunya. En canvi, en el cas de Cs, aquest percentatge és nul. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!