El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha actualitzat la xifra de beneficiats per la llei del només sí és sí, la qual eleva a 943 les rebaixes de pena i a 103 les excarceracions en aplicació de la norma que va entrar en vigor el passat 7 d'octubre. La llei orgànica de garantia integral de llibertat sexual, també coneguda com a llei del només sí és sí, va ser aprovada l'any passat i estableix que el consentiment per a mantenir relacions sexuals ha de ser explícit i afirmatiu, cosa que significa que el silenci o la falta de resistència no es consideren com a consentiment.

Des de llavors, els tribunals han estat revisant sentències antigues per aplicar la nova norma i, en conseqüència, reduir les penes i, en alguns casos, concedir excarceracions. El CGPJ ha estat recopilant dades sobre aquestes revisions i ha informat que encara hi ha audiències provincials i tribunals superiors de justícia pendents d'informar les seves dades, per la qual cosa la xifra de beneficiats podria augmentar en els pròxims dies. El març d'enguany, el CGPJ havia informat oficialment que hi havia 721 rebaixes i 74 excarceracions a tot Espanya a data d'1 de març, però en aquella ocasió el Consell havia avisat que no havia pogut recaptar dades de tots els òrgans judicials, per la qual cosa no hi havia una xifra "global". Des de llavors, ha actualitzat les dades a 943 rebaixes i 103 excarceracions, la qual cosa suggereix que el nombre de persones beneficiades per la nova norma està augmentant.

D'altra banda, s'ha anunciat que la sala penal del Tribunal Suprem celebrarà un ple monogràfic entre el 6 i 7 de juny per fixar criteri sobre les revisions efectuades pels tribunals sentenciadors a causa de la reforma penal. Serà la primera vegada que l'alt tribunal analitzi si els tribunals han aplicat bé la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual en les seves revisions de pena. Els magistrats duran a terme aquest estudi amb l'objectiu d'unificar criteris i fixar doctrina, i perquè ja acumula més de 20 recursos de cassació contra actuacions de revisió. L'objectiu és evitar la falta d'homogeneïtat en les decisions que han pres els diferents tribunals en les revisions de les sentències antigues, i així garantir la protecció i seguretat jurídica de les persones implicades en els casos revisats.

Podemos desafia el PSOE i presenta una reforma del ‘només sí és sí’ en línia amb ERC i Bildu

Podemos va decidir desafiar el PSOE i aquest dilluns va presentar al Congrés dels Diputats esmenes a la reforma de la llei del només sí és sí impulsada pels socialistes. Es tracta d’unes esmenes que, tal com va explicar Irene Montero, van en la mateixa línia que les que van presentar la setmana passada Esquerra Republicana i Bildu. És per això que la ministra d’Igualtat es va vantar de comptar amb “la majoria de la investidura”, un element que hauria de “fer reflexionar el PSOE” per tal que faci marxa enrere en la decisió de reformar la llei del bracet del PP. Cal assenyalar que Podemos no disposa de tota la majoria de la investidura, ja que el PNB va votar el passat mes de febrer a favor de la proposta dels socialistes de reformar la llei. Pel que fa a la resta de formacions catalanes, Junts va abstenir-se el passat mes de febrer en la decisió de tirar endavant la reforma, mentre que la CUP hi va votar en contra.