La renovació del Consell General del Poder Judicial continua embarrancada i, ara també, pendent dels suports que Pedro Sánchez pugui tenir en la negociació dels pressupostos que inclouen diversos punts d'acord. Aquesta setmana comencen les converses on hi ha inclòs l'atzucac de la renovació del màxim òrgan de gestió dels jutges.
Les associacions judicials pressionen i aquest dilluns es van reunir amb el comissari de Justícia, Didier Reynders. Però poc es pot fer des d'Europa quan el sistema d'elecció dels jutges i magistrats del CGPJ penja en gran part del Congrés dels Diputats. Reyners s'ha limitat a dir que cal acordar "la millor renovació possible" del Consell General de Poder Judicial per treure a l'òrgan de govern dels jutges de la situació d'interinitat que limita els seus poders. També ha reclamat un "compromís clar" per una reforma del sistema d'elecció per alinear-lo amb els estàndards europeus.
"És molt important sortir d'aquesta situació, d'un Consell Judicial interí amb una limitació dels seus poders. És una situació anormal i per això demanem a tots els partits polítics intentar sortir", ha declarat Reynders a la premsa a Brussel·les, després de reunir- al llarg del dia amb les principals associacions de jutges espanyoles. Per això, ha afegit, és "molt important continuar les discussions" per intentar "organitzar la millor renovació possible" del CGPJ "amb un clar compromís que en el futur estarà en ple compliment amb els estàndards europeus", ha instat el comissari, en referència a la recomanació que a l'almenys la meitat dels vocals siguin elegits pels mateixos jutges tal com recomana el Consell d'Europa (institució aliena a la UE).
Per tant, tot recau ara en la voluntat política i l'acord de partits. Els grups parlamentaris estan immersos aquests dies en l'inici de les converses per trobar un acord per als pressupostos. I entre els punts a debatre hi ha també la renovació del CGPJ.
La negociació política
El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha començat aquest dimarts amb el PP i Esquerra Republicana (ERC) la seva primera ronda de reunions presencials amb els portaveus de totes formacions de Congrés per temptejar possibles suports als pròxims Pressupostos de 2022. Però, a més, Bolaños vol aprofitar aquesta ronda, la primera després d'assumir el seu càrrec el passat mes de juliol, per acostar posicions amb el PP per tal d'intentar negociar la renovació del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), que porta gairebé tres anys amb el mandat caducat. El cap de l'Executiu ha delegat a Bolaños la negociació per renovar el Poder Judicial, encara que les dues parts reconeixen que està totalment estancada.
Bolaños es reunirà amb la portaveu de PP, Cuca Gamarra, hores abans que el Congrés debati la presa en consideració de la reforma promoguda pels populars perquè siguin els jutges els que trien als seus representants en l'òrgan de govern dels jutges. Aquesta és la condició que els de Pablo Casado han posat damunt de la taula per a procedir a actualitzar el Consell del Poder Judicial. Des del PP asseguren a Europa Press que la votació de la seva reforma serà la millor prova de la voluntat política de Govern per renovar les institucions: "si realment volen un acord, que comencin acceptant un canvi legal que demanen les associacions judicials i la mateixa Unió Europea".
A l'altra banda hi ha ERC. Gabriel Rufián s'ha pronunciat a favor que l'elecció dels jutges sigui a través del Parlament "perquè és la màxima representació de la sobirania popular i és lògic que tingui vot", encara que ha puntualitzat que la veritable necessitat està a canviar l'accés a la carrera judicial perquè puguin participar col·lectius econòmicament més desfavorits.
La trobada amb les associacions
El comissari europeu va rebre dilluns representants de les quatre principals associacions de jutges - jutgesses i jutges per a la Democràcia (JJpD), Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) i el Fòrum Judicial Independent (FJI) - i al final ha celebrat percebre un "principi d'acord" entre associacions respecte a la necessitat d'abordar tant la renovació immediata com la reforma profunda.
El comissari ha apel·lat als grups polítics en Govern i oposició a dialogar per buscar punts de trobada que permetin superar el bloqueig, conscient, ha dit, que en política els acords quan no es compta amb majories clares són "difícils" i poden portar temps. Per això, Reynders ha dit no voler posar terminis precisos a les demandes que dirigeix a Espanya per desbloquejar no només la renovació del CGPJ sinó també d'altres òrgans constitucionals, però ha insistit en com el retard afecta la imatge del sistema judicial espanyol.
El comissari de Justícia ha volgut deixar clar que a Brussel·les "no hi ha una preocupació general sobre la independència" judicial, sinó que hi ha un problema per la "percepció" per part de la societat que observa que hi ha un bloqueig que obliga a tenir un CGPJ amb poders limitats i "no hi ha un senyal clar" que es vagi a renovar. Sobre quina de les dues reformes veu més urgents, Reynders ha dit que "totes dues són molt importants" però que no volia pronunciar-se sobre si ha de ser "abans l'ou o la gallina".
Renovar i reformar
Les principals associacions de jutges d'Espanya han portat aquest dilluns davant la Comissió Europea el bloqueig de la renovació de CGPJ, escenificant un front comú per abordar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. Així, la principal diferència rau en quan abordar la reforma de l'òrgan de govern dels jutges. Per a l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) i el Fòrum Judicial Independent (FJI) la renovació i la reforma és "indissoluble" i han destacat que es porten el compromís de Reynders amb el canvi de model.
Per la seva banda, jutgesses i jutges per a la Democràcia considera "inassumible" canviar el sistema d'elecció de jutges de forma immediata i ha centrat el seu missatge en la necessitat de desbloquejar la renovació de l'actual CGPJ, el mandat va caducar fa tres anys.