El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) vol posar ordre al ball de dades que està provocant l’aplicació de l’anomenada llei del ‘només sí és sí’, que està sacsejant el vesper polític arran de la crisi oberta entre el PSOE i Unides Podem, ha generat certa alarma social per la revisió de condemnes i està trastocant els jutjats, a qui els toca interpretar la norma estrella del ministeri d’Igualtat. Un dels motius de la controvèrsia és el nombre confús de penes rebaixades i l’excarceració de condemnats per delictes sexuals que han estat, al cap i a la fi, carn de canó per a la disputa política. Per conèixer els efectes concrets que ha tingut la llei, el CGPJ ha demanat als Tribunals Superiors de Justícia de cada comunitat i a les audiències provincials totes les resolucions que s’han dictat respecte la normativa que la coalició pugna per revisar després d’entrar en vigor a la tardor.
L’òrgan de govern dels jutges aspira a posar llum al debat i, a proposta de la vocal i presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, Ángeles Carmona, es dirigirà als tribunals de les comunitats autònomes. “La petició té com a finalitat fer un anàlisi detallat de les incidències sorgides en l’aplicació de la llei i poder oferir dades contrastades de manera transparent”, indica l’òrgan de govern dels jutges en un comunicat.
A més, amb aquest objectiu, ha acordat que “la Comissió Permanent proveeixi l’Observatori dels mitjans materials i personals necessaris per realitzar aquesta feina”. Tot i no posar una data límit perquè s’entregui tot el material requerit, el CGPJ pretén aclarir, amb dades i rigor, quantes resolucions han implicat una rebaixa de penes; quantes vegades les han mantingut i quantes estan pendents de revisió.
El ball de dades: almenys 463 rebaixes
Fins al moment, i segons un recull de dades no oficial, el nombre de condemnats per delictes sexuals que s’han beneficiat pel nou marc normatiu ascendeix als 507 entre revisions a la baixa i sentències posteriors a l’aplicació de la norma. Segons aquest recompte efectuat per Europa Press, des de l’octubre s’ha ordenat l’excarceració de 42 persones. En aquests casos, els magistrats justifiquen la revisió en aplicació de l’article 2.2 del Codi Penal, que estableix que s’haurà d’aplicar la llei més favorable al pres. Tot i això, alguns juristes com l’emèrit del Tribunal Suprem, José Antonio Martín Pallín, en una entrevista a ElNacional, assegura que els jutjats estan interpretant malament la norma i defensa que les penes no s’haurien de tocar, en virtut de la disposició cinquena del mateix Codi.
Sense dades es fa difícil obtenir una visió global de l’impacte que està provocant la llei tenint en compte que hi ha tribunals que no publiciten dades concretes. De fet, la mateixa ministra d’Igualtat, Irene Montero, impulsora del text conjuntament amb el departament de Justícia, va qualificar d’”inaudit” el diumenge passat que encara no hi hagi dades oficials de “quantes sentències s’han revisat i quantes no” i “quantes són fermes i quantes no”.