Ja fa més de dos anys que el mandat del CGPJ de Carlos Lesmes està caducat. El Congrés dels Diputats ja ha començat a tramitar una reforma per a limitar-li les funcions quan el seu període ja ha expirat. Però l’òrgan de govern dels jutges no se sent interpel·lat. Sense anar més lluny, aquest dijous ha procedit a nomenar quatre nous càrrecs governatius, amb una àmplia majoria però sense unanimitat. L'òrgan de govern dels jutges també ha iniciat els tràmits per nomenar sis nous magistrats del Suprem. Mentrestant, la renovació sembla lluny, perquè el PP de Pablo Casado no es mou del seu bloqueig fins que Unidas Podemos desaparegui de l’equació.

El CGPJ justifica que les quatre places estaven vacants des de finals de l’any passat. El càrrec més important  és la presidència de la sala social de l’Audiència Nacional, al capdavant de la qual s’hi ha col·locat el magistrat José Pablo Aramendi, que ha obtingut 17 dels 21 vots dels ple de l’òrgan. La seva contricant, Emilia Ruiz-Jarabo, ha obtingut un sol vot. Els altres tres vots han estat en blanc.

Per altra banda, s’ha nomenat María José Renedo com a presidenta de la sala social del TSJ de Castella i Lleó, David Ordóñez com a president de la sala contenciosa-administrativa del TSJ d’Astúries i Joaquin González Caspo com a president de l’Audiència Provincial de Cáceres. Aquests tres nomenaments han obtingut 18 vots favorables. Els vocals Álvaro Cuesta, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda també han votat en blanc.

No només això, sinó que el ple del CGPJ també ha acordat avui, per 20 vots a favor i un en contra, les bases del procés de selecció de dotze nous nomenaments discrecionals per a cobrir vacants dels últims mesos. Entre aquestes places, n’hi ha sis del Tribunal Suprem: dues a la sala primera, dos de la sala tercera, una de la sala quarta i una altra de la sala cinquena.

El Congrés es mou

El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat des de fa més de dos anys. I no només no sembla que hagi d'acabar aviat el bloqueig, sinó que a més els de Carlos Lesmes continuen fent nomenaments sense aturador. Justament amb això vol acabar el govern espanyol. Aquest dimarts, hi van posar la primera pedra, en un moviment que també busca pressionar Pablo Casado. La reforma de la llei del poder judicial per limitar-ne les funcions va superar el primer tràmit al Congrés dels Diputats amb una àmplia majoria. En canvi, la reforma per a alterar les majories per escollir l'òrgan de govern dels jutges continua congelada per La Moncloa, que encara no la porta a la cambra. Està a l'espera que el PP accedeixi finalment a renovar-lo. De fet, el mateix dimarts a la tarda Sánchez va trucar a Casado. Una conversa de 45 minuts que no va servir de gaire