El Consell General del Poder Judicial la té amb Pablo Iglesias des que va arribar a La Moncloa. Per segon cop en cent dies de govern de coalició, l'òrgan de govern dels jutges ha emès un comunicat per condemnar les paraules del vicepresident segon. El líder de Podemos va expressar la seva "enorme sensació d'injustícia" després que la seva companya de partit Isa Serra fos condemnada a 19 mesos per aturar un desnonament a Madrid. "Aquestes afirmacions mereixen un absolut i rotund rebuig", diu el CGPJ. El primer cop va ser 48 hores després de la conformació de l'executiu, per haver qüestionat la justícia espanyola en la causa del procés. Li torna a demanar "moderació, prudència i mesura".
Durant la seva reunió ordinària, la Comissió Permanent del CGPJ ha analitzat les manifestacions realitzades per Pablo Iglsias a les xarxes socials. Concretament, el vicepresident segon del govern espanyol va lamentar la sensació d’injustícia: “Les sentències s’acaten (i en aquest cas es recorren) però m’envaeix una enorme sensació d’injustícia. A Espanya molta gent sent que corruptes molt poderosos queden impunes gràcies als seus privilegis i contactes, mentre es condemna a qui va protestar per un desnonament vergonyant”. Unes manifestacions que ha reiterat aquest mateix dijous, en roda de premsa a La Moncloa, preguntat sobre la qüestió.
Las sentencias se acatan (y en este caso se recurren) pero me invade una enorme sensación de injusticia. En España mucha gente siente que corruptos muy poderosos quedan impunes gracias a sus privilegios y contactos, mientras se condena a quien protestó por un desahucio vergonzoso pic.twitter.com/7HQywOxiKk
— Pablo Iglesias (@PabloIglesias) April 22, 2020
Davant d’això, 24 hores després ha reaccionat la cúpula judicial. “Des del més absolut respecte al dret de llibertat d’expressió, resulta imprescindible reafirmar un cop més que l’actuació del poder judicial, institució essencial en tota societat democràtica, persegueix en tot moment el compliment de la llei i la defensa dels drets reconeguts a tots els espanyols”, asseguren en el seu comunicat. És per això que expressen el seu “profund malestar per unes declaracions formulades per un membre del Govern de la Nació en les quals no només qüestiona una actuació judicial, sinó que també propaga una sospita de manca d’imparcialitat dels jutges espanyols, que segons ell atorgarien un tracte desigual i privilegiat a uns col·lectius per la seva influència i contactes”.
“Aquestes afirmacions mereixen un absolut i rotund rebuig”, continua el comunicat del CGPJ, que denuncia que “més enllà del legítim dret a la crítica generen una sospita inacceptable respecte del procedir de jutjats i tribunals” quan consideren que “han donat sobrades mostres de la seva independència, imparcialitat i objectivitat”, independentment de “la posició política o social dels enjudiciats”. I exemplifiquen: “Prova d’això són les nombroses sentències condemnatòries per delictes de corrupció dictades pels tribunals espanyols només en els últims anys (Nóos, Gürtel, ERO, targetes black, etcètera)”.
El poder judicial també surt en defensa de la sentència contra Isa Serra, assegurant que “resulta públic i notori de la seva simple lectura que aquesta no condemna en cap cas un acte de protesta, sinó els delictes d’atemptat, lesions i danys que el tribunal ha considerat acreditats”.
Amb tot això, l’òrgan de govern dels jutges “apel·la, de nou, a la moderació, prudència i mesura i a la responsabilitat institucional per evitar l’utilització política de la justícia o el qüestionament de la independència, imparcialitat i la professionalitat dels jutges i magistrats”. Recorda que aquests jutges i magistrats “vetllen dia a dia pels drets i garanties dels quals gaudeixen tots els espanyols”.
El comunicat ha comptat amb el vot a favor de sis vocals, entre ells el seu president Carlos Lesmes. Només el vocal Rafael Mozo hi ha votat en contra.
Segona advertència
És el segon cop que el CGPJ emet un comunicat de resposta a declaracions del vicepresident segon. La primera va ser el 15 de gener, només 48 hores després que Iglesias i la resta de membres del govern prenguessin possessió. En aquell moment li van retreure que digués que els tribunals europeus havien humiliat la justícia espanyola en permetre que Carles Puigdemont i Toni Comín fossin eurodiputats.