Toc d’atenció del Consell General del Poder Judicial a Pedro Sánchez. La Comissió Permanent de l’òrgan de govern dels jutges, reunida d’urgència aquest dilluns, rebutja de soca-rel les crítiques del president espanyol al jutge Juan Carlos Peinado, que la setmana passada va citar Begoña Gómez a declarar el 5 de juliol com a investigada per presumpte conflicte d’interessos i corrupció política. A la segona carta a la ciutadania, Sánchez atribuïa la citació judicial a la seva esposa a un intent d’influir en el 9-J i ara el CGPJ, que està en funcions des de fa més de cinc anys, “es veu en la necessitat de recordar que les resolucions judicials mereixen el màxim respecte de tots”. En un comunicat aprovat per unanimitat, la Comissió Permanent fa una “nova crida a la contenció” i a “l’evitació de qualsevol classe de judici d’intencions” que “només contribueix al deteriorament de les institucions i, en definitiva, de la democràcia constitucional de la qual la independència judicial és un dels pilars fonamentals”.

 

Just va ser dijous passat quan la Comissió Permanent va decidir reunir-se avui de manera extraordinària per donar resposta a “les últimes manifestacions públiques que poden afectar a la independència judicial”. Ara, en l’escrit, assenyala que les resolucions judicials “estan subjectes a la crítica moderada i racional dels qui discrepin d’elles i a la seva impugnació pels qui estiguin legitimats per recórrer-les a través de les vies legalment establertes”, però subratllen que “mereixen el màxim respecte de tots i, de manera especialment qualificada, pels qui són al capdavant de les institucions, sense cap excepció”. El CGPJ recorda que els jutges “han de tenir la seguretat que poden desenvolupar la seva potestat jurisdiccional amb plenitud, en qualsevol moment, circumstància o situació, d’acord amb les previsions constitucionals”.

“La regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar una campanya electoral”

I què deia Pedro Sánchez a la seva carta? A la missiva, el president espanyol apuntava directament que l’anunci de la decisió del jutge Juan Carlos Peinado de citar a declarar Begoña Gómez tenia la voluntat “d’interferir en el resultat electoral del 9 de juny”. “Aquesta decisió s’anuncia només cinc dies abans que se celebrin eleccions al Parlament Europeu, la qual cosa resulta estranya”, sostenia el líder socialista. I afegia una reflexió: “Habitualment, s’ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d’una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans. En aquest cas, resulta evident que aquesta pràctica no s’ha respectat. Deixo el lector extreure les seves pròpies conclusions”.

A més, el president espanyol defensava la seva esposa assegurant que “no hi ha res darrere d’aquesta acusació, només un barroer muntatge impulsat per les associacions ultradretanes”, i disparava contra el “soroll” i la “fúria” de “tabloides digitals nascuts per propagar falòrnies” i “platós de tertúlies televisives i radiofòniques al servei d’amplificar aquesta desinformació”.

Jutges critiquen la carta de Sánchez: “Els temps de la justícia no s’acomoden als temps electorals”

La setmana passada, dues associacions de jutges ja van criticar la carta de Sánchez. En un comunicat conjunt, l’Asociación Judicial Francisco de Vitoria, la segona en associats, i el Foro Judicial Independiente, la quarta, van lamentar que és “molt poc edificant” que el president del govern espanyol “traslladi a la ciutadania la idea que un jutge dicta les seves resolucions amb interessos electoralistes”. Van posar en relleu que la “percepció de normalitat democràtica de la feina dels jutges depèn molt” que els responsables polítics “no facin assenyalament de jutges i respectin les decisions i temps de la justícia” i van subratllar que, precisament, “els temps de la justícia no s’acomoden i, el més important, no han d’acomodar-se als temps electorals”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!