El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha posat en coneixement de la Unió Europa (UE) els acords d'investidura del PSOE amb Junts i ERC, els quals ha titllat de "greus episodis d'atac a l'estat de dret". El CGPJ ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; la vicepresidenta del govern comunitari, Vera Jourova; el comissari de Justícia, Didier Reynders; el president del Consell Europeu, Charles Michel; i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell; així com a la presidenta de la Xarxa Europea de Consells de Justícia. En aquesta missiva ha inclòs les seves dues declaracions anteriors respecte als acords.
🔴 Pacte per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Reaccions a la llei d'amnistia
En la carta dirigida a la Xarxa Judicial del Consell de Justícia i on es denuncien aquests acords s'afirma: "A fi d'obtenir el suport per ser nomenat president del govern d'Espanya, l'actual president del Govern en funcions ha pactat amb un pròfug de la justícia la seva impunitat per diversos delictes, entre els quals hi ha delictes de corrupció". Segons informa Europa Press, el poder judicial s'assegura que "el pacte inclou la possibilitat d'investigacions contra jutges que serien dutes a terme per partits polítics al Parlament, vulnerant el marc de protecció de la independència judicial establert a les lleis".
"En opinió del CGPJ, aquests pactes, tant per la finalitat com pel contingut, suposen l'abolició de l'estat de dret a Espanya i un atac a la independència judicial i a la divisió de poders", afirma el poder judicial, conformat per representants que fa cinc anys que tenen el mandat caducat.
Els dos posicionaments adjuntats a la carta
El Consell General del Poder Judicial ha adjuntat dues declaracions del mateix òrgan a la carta enviada a la Unió Europa. Per una banda, s'inclou la declaració institucional que van aprovar el passat dilluns. Aprovació que es va fer entre una gran divisió. La declaració posiciona el poder judicial en contra de la llei d'amnistia, la qual no estava ni pactada de forma definitiva amb Junts en el moment en què el CGPJ es va posicionar a favor.
Per altra banda, s'ha adjuntat el comunicat del posicionament del CGPJ el passat dijous, després que es donés a conèixer l'acord entre Junts i el PSOE. "La iniciativa apuntada implicaria una inadmissible ingerència en la independència judicial i un flagrant atemptat contra la separació de poders", sostenia el Consell, posició que manté davant de la Unió Europa.
📄 Comunicado de la Comisión Permanente en relación con las referencias al 'lawfare' contenidas en el acuerdo suscrito hoy por el PSOE y Junts pic.twitter.com/I7yN1jUnXP
— Poder Judicial (@PoderJudicialEs) November 9, 2023
Jutges degans se sumen a les crítiques a l'acord
Uns 80 jutges degans de tot Espanya, inclosos els de Barcelona, Lleida, Girona, Madrid o l'Audiència Nacional, s'han sumat al rebuig expressat contra l'acord entre el PSOE i Junts per investir Pedro Sánchez. Els jutges degans són aquells que ostenten representació institucional de tots els jutges del seu partit judicial, presideix la junta dels mateixos i exerceix funcions governatives. "Mostrem igualment el nostre rebuig per les referències al 'lawfare o judicialització de la política' i les seves conseqüències", han dit els signants, en un comunicat on s'adhereixen al text conjunt emès dijous per l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutges i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i Fòrum Judicial Independent (FJI).
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!