L'expresident de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, ha carregat durament contra els jutges espanyols "els jutges d'instrucció, l'Audiència de Sevilla i el Tribunal Suprem no van veure o no van voler veure alguna cosa que s'aprèn a les facultats de Dret, que una llei per la seva pròpia definició no pot ser il·legal". En una roda de premsa davant dels mitjans a la seu del PSOE d'Andalusia, Chaves s'ha presentat com una "víctima d'una operació política i mediàtica amb vestidura judicial, muntada pel PP amb l'objectiu d'esborrar els 30 anys de gestió del meu partit", basant-se en "faules i mentides" en el cas dels ERO, segons ha defensat amb l'únic objectiu de "desallotjar-los del poder". L'expresident andalús ha culpat d'aquesta operació als mitjans de comunicació i també als jutges que el van investigar, van jutjar i van condemnar. I ha afirmat que el cas dels ERO a Andalusia "ha estat l'operació més greu a Espanya per tombar un govern".

Afiliació al PSOE de nou

Manuel Chaves, que va ser president de la Junta durant gairebé 19 anys (1990-2009) i secretari general del PSOE andalús durant 16 (1994-2010), ha mostrat la seva intenció de tornar a afiliar-se al PSOE després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat la seva sentència pel cas dels ERO a Andalusia. En una roda de premsa davant dels mitjans a la seu del PSOE d'Andalusia ha anunciat la decisió "penso tornar al partit socialista per a fer el que el partit socialista vulgui". Chaves ha explicat que aquest dimecres va rebre la trucada de Pedro Sánchez "em va trucar per felicitar-me i comentar la sentència perquè transmetés aquesta felicitació a la resta dels meus companys i companyes". I ha assegurat que sempre ha tingut el suport "i la calor del meu partit i dels militants". L'expresident andalús no estava a la seu del PSOE, almenys que se sàpiga, des de fa 14 anys, quan en una roda de premsa conjunta amb el seu successor a la Junta, José Antonio Griñán, per convocar un congrés extraordinari. 

El socialista ha detallat "he tingut l'oportunitat de parlar amb tots els companys que van presentar el recurs", i segons ha detallat tenen "un sentiment rar, agredolç, contradictori fins i tot". D'un costat, "la satisfacció que el TC reconegui la innocència. Ni l'han indultat ni amnistiat. El TC ha fet justícia. Ens ha donat la raó", ha indicat. "Raó de la qual estàvem convençuts des del primer moment, en què vam ser imputats, alguns fa 8 o 10 anys i altres 14 anys", ha afegit. "Puc citar l'alegria de les nostres famílies, satisfacció del partit", i ha reconegut que han estat "anys molt durs". "Uns més que uns altres, els que han estat en la presó. Saber-se innocents i estar en la presó ha de ser molt dur i m'ho han manifestat. És una experiència terrible, ha estat una experiència vital", ha indicat. 

Chaves ha lamentat els anys que s'ha allargat la batalla judicial per aquest cas "no havia d'haver passat. Acabo de fer 79 anys i he perdut molts anys. Podíem haver fet moltes coses. Trajectòries polítiques truncades, trajectòries professionals truncades" i "el pitjor és que el nostre honor ha estat truncat per acusacions falses i quan un té fills petits és també molt dur", ha apuntat. "Ho hem pogut superar amb el suport de les nostres famílies i amics i la gent del carrer" i ha conclòs "jo he sortit molt i no he tingut mai un insult o desqualificació personal. No sé el que pensaven dins. Hem aguantat l'estirada per la mateixa convicció de la nostra innocència". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!