Ja hi ha lloc per a la cimera hispanofrancesa de Barcelona: el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Allà es reuniran, dijous de la setmana que ve, els governs espanyol i francès, encapçalats pels seus presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. El govern espanyol convidarà oficialment el president Pere Aragonès a la salutació, com és habitual en aquestes trobades. La ubicació no sembla casual, un indret fàcil d'aïllar a la muntanya de Montjuïc. I és que, mentrestant, l'independentisme estarà als carrers per a protestar contra el conclave. Durant les últims hores, tots els partits independentistes, incloent-hi ERC, s'han adherit a la mobilització convocada per Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i el Consell de la República.
Diumenge van ser les entitats independentistes les qui van fer una crida a mobilitzar tot el teixit social, civil i popular del país contra la cimera hispanofrancesa convocada a la capital catalana. I el dilluns s'hi van adherir els partits independentistes. Ho va fer Esquerra Republicana, assegurant que que “aprofitarem la cimera hispanofrancesa per deixar clar que l’independentisme continua ben viu”. I també Junts per Catalunya, que va rebatre que "el president Sánchez volia organitzar amb Macron un funeral del procés per explicar a Europa que això ja s'ha acabat i li ha sortit el tret per la culata".
El paper del Govern
El govern espanyol ja ha avançat que, com és habitual en aquesta mena de cimeres, s'ha convidat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a participar-hi el pròxim 19 de gener --en principi només a la salutació--, i així ho farà. Ja hi ha hagut contactes entre els dos governs en aquest sentit. És habitual la presència de presidents autonòmics. El 2006, el llavors president Pasqual Maragall va participar i ser un dels protagonistes de la trobada amb els presidents Jacques Chirac i José Luis Rodríguez Zapatero a la ciutat de Girona. Maragall va pronunciar un discurs, on va situar Catalunya com un "coixí" entre Espanya i França. L'última cimera en territori espanyol va ser el 2017 a Màlaga. La llavors presidenta andalusa Susana Díaz només va participar de la salutació als presidents Mariano Rajoy i François Hollande.
Es donarà la circumstància que el president Pere Aragonès participarà en la cimera hispanofrancesa i els membres del Govern s'abstindran de les protestes, mentre partits i entitats --també ERC-- es manifestaran fent pinya als carrers de la capital catalana. Els republicans no aclareixen, però, què faran la resta de membres del Govern de la Generalitat. Malgrat tot, des de La Moncloa no s'han immutat per la convocatòria unitària contra la cimera. "La tensió del 2017 és història", es va limitar a dir aquest diumenge el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.