Cinc fills de l'expresident Jordi Pujol i Marta Ferrusola han aparegut als Papers de Pandora. Segons la investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) - en què ha participat La Sexta i El País-, els germans Jordi, Marta, Pere, Oleguer i Mireia Pujol Ferrusola haurien ingressat 7 milions d'euros a societats off-shore vinculades a la Banca Privada d'Andorra per invertir després en accions de grans empreses.
Tots els moviments s'haurien produït el novembre de 2012, de manera opaca.
7 milions d'euros
Segons publica La Sexta, cinc dels set fills Pujol Ferrusola van traspassar el novembre de 2012 set milions d'euros de Suïssa a Andorra. La transacció es va fer pocs dies després que el diari El Mundo publiqués un esborrany de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional on s'assegurava que la família tenia 137 milions en el banc de Ginebra Lombard Odier.
De fet, la investigació apunta que els set milions d'euros eren part de la fortuna que hi havia en la banca privada a nom d'una fundació. Jordi, Marta, Mireia, Pere i Oleguer Pujol Ferrusola haurien mogut aquests diners diversos comptes de la Banca Privada d'Andorra (BPA) vinculats amb societats off-shore de Panamà.
Societats off-shore
Les societats off-shore dels cinc germans Pujol Ferrusola haurien estat creades pel despatx panameny Alemán, Cordero, Galindo y Lee (Alcogal), dedicat a la creació de societats mercantils off-shore. Les que apareixen als Papers de Pandora són: Kopeland ( de Jordi Pujol Ferrusola), Clipperland (Pere Pujol Ferrusola), Doral (Marta Pujol Ferrusola), Doneran (Mireia Pujol Ferrusola) y Kamala (Oleguer Pujol Ferrusola). I amb aquestes van obrir diversos comptes a la Banca Privada d'Andorra, just poc després de la publicació d'El Mundo.
Posteriorment, cadascun dels germans va ingressar diners en metàl·lic en les seves societats respectives. El que més en va moure va ser el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, amb un total de 3,6 milions en sis operacions. Per la seva banda, Mireia en va ingressar 1,2 milions; Oleguer, 900.000 euros; Pere, 146.000 euros, i Marta, 71.000 euros. Tots elmateix dia, el 21 de novembre de 2021, just quatre dies després de la filtració.
La compra d'accions
L'artífex d'aquests moviments va ser José Cornelio Berdiales, el presumpte testaferro de la família Pujol Ferrusola i representant de les societats off-shore. Un cop aquests diners estaven ingressats en comptes de la Banca Privada d'Andorra, els cinc germans van utilitzar-los per comprar accions de grans empreses espanyoles, declarant que els diners provenien d'activitats empresarials. Els documents que publica La Sexta en el si de la investigació dels Papers de Pandora il·lustren la compra d'accions d'Abertis, Banc Santander i Telefònica, entre d'altres.
Els Papers de Pandora són la col·laboració periodística més gran de la història. El projecte, coordinat pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, ha comptat amb més de 600 periodistes de 150 mitjans i gairebé 120 països que han participat en la investigació de 12 milions de documents obtinguts de 14 despatxos que es dediquen a la creació de societats off-shore.