L'ús del català als webs oficials de l'administració espanyola segueix sent residual o inexistent. Així ho ha corroborat la Plataforma per la Llengua en un estudi publicat aquest dimarts, en el qual han denunciat que els llocs web de tres dels cinc ministeris d'Unidas Podemos són exclusivament en castellà. Concretament, la Plataforma assenyala el ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, liderat per Ione Belarra, el ministeri d'Igualtat, del qual n'és titular Irene Montero, i també el d'Universitats, recentment rellevat pel català Joan Subirats.
Tres de cinc
La Plataforma per la Llengua lamenta que Unidas Podemos, un partit "que ha abanderat la defensa del reconeixement de la plurinacionalitat i el plurilingüisme a l'Estat espanyol", no ofereixi als catalanoparlants consultar els webs de l'administració en la seva llengua. A banda d'això, la Plataforma també ha denunciat que en el cas d'Igualtat i Universitats, els portals oficials "ofereixen falsament l'opció de navegar en català". Els altres dos ministeris liderats per Podemos, el de Treball i el de Consum, "incorporen el català de manera parcial i residual, respectivament".
Pel que fa a la resta dels ministeris en mans del PSOE, la Plataforma assegura que almenys 15 compten una pàgina web amb "alguna presència del català", però que en 13 d'aquestes l'ús de la llengua "és merament testimonial". És a dir, "només estan traduïts els menús de les primeres planes de navegació i, en alguns casos, algun contingut fix."
Residual o inexistent
En comparació amb els darrers quatre anys, assenyalen des de la Plataforma, la presència del català no ha millorat significativament. Les dades parlen per si soles: dels 484 analitzats, el català és absent de 7 de cada 10 webs oficials, el 71,3%. D'altra banda, l'entitat també denuncia que "les versions catalanes de les pàgines web oficials que en tenen són de qualitat molt baixa". Segons les seves dades, 82,0% dels 139 portals amb algun menú o contingut en català contenen faltes d'ortografia, errors i barreges lingüístiques.
"Són molt poques les pàgines web oficials de l'Estat que són plenament operatives en català", denuncien des de l'entitat. "El 2021 se'n van detectar 5, l'1,0% del total". Per a la Plataforma, aquestes xifres i el fet que no hagin millorat en els darrers anys denoten que la inclusió del català en l'administració espanyola "és merament estètica, amb cap compromís real d'assegurar la prestació dels serveis i l'accés a la informació en aquest idioma", conclouen.