Els militants d'ERC demanen a crits una renovació de la cúpula. Una cinquantena d'afiliats han concentrat forces en un nou manifest per exigir impulsar i bastir una nova direcció que "retorni el partit a l'independentisme". A parer seu, l'actual lideratge "ja no és l'equip idoni" per als republicans perquè s'ha allunyat de l'esperit de l'1-O. És per aquest motiu que demanen que, de cara al pròxim congrés republicà, que se celebrarà al novembre, sorgeixi una candidatura esperançadora que "redreci l'orientació estratègica del partit cap al punt on era l'any 2017". Diumenge al vespre ja es va fer públic un manifest signat per 300 militants de la formació, entre ells consellers i exlíders republicans com Vilagrà, Torrent, Maragall o Puigcercós, que demanaven una "renovació general" de la cúpula del partit. Aquesta vegada, els responsables del comunicat són militants de base d'Esquerra agrupats al Col·lectiu Primer d'Octubre. 

Exigeixen "respecte" al mandat de l'1 d'Octubre

Els promotors del manifest acompanyen l'escrit amb una sèrie de punts que volen que la nova direcció prioritzi. En primer lloc, exigeixen que es "respecti" el mandat polític de l'1-O i que, per tant, la Generalitat "deixi d'actuar com una simple comunitat autònoma" dins d'estat espanyol. Segons ells, el referèndum d'autodeterminació va marcar l'"inici de la República de Catalunya". A banda, demanen que s'acordi amb la resta d'actors polítics sobiranistes la relació bilateral amb l'executiu espanyol i les bases d'una constitució republicana. 

Un partit d'esquerres, republicà i català

Els militants reivindiquen les sigles del partit i recorden que el futur d'ERC ha de ser d'esquerres, republicà i català. "Hem estat, som i serem un partit d'esquerres orientat a la lluita contra les desigualtats, la integració i la justícia social", afirmen al manifest. A més, diuen que la nova cúpula no es pot apartar la vista de la defensa dels valors republicans, laics, i de defensa de les llibertats individuals i col·lectives. I reiteren que el partit ha de ser català, és a dir, que ha de defensar la nació catalana.

Els republicans demanen més pluralitat d'opinions

A més, defensen que cal fomentar la base assembleària i la participació directa en la presa de decisions. "Això vol dir que la transparència i la deliberació són elements bàsics de la forma de fer política del partit", han escrit al manifest. En aquest sentit, recorden que la confrontació d'idees és un valor "constructiu" pel projecte d'ERC i que, per tant, "ha de ser valorat i potenciat" i en cap cas la persona que porta la contrària ha de ser "apartada" pels mateixos companys o les executives.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!