El Círculo de Empresarios ha sol·licitat a diverses companyies de l'Ibex 35 finançament per "cobrir les despeses associades" a actes de la gira antiindependentista de Manuel Valls. Es tracta d'esdeveniments en què l'estrella convidada era l'ex-primer ministre socialista francès, com acredita un correu electrònic signat pel secretari general de l'entitat, Jesús Sáinz Muñoz, amb còpia al seu president, Javier Vega de Seoane, enviat a mitjans de novembre.
El correu es refereix a dues conferències, que van acabar transformades en col·loquis, celebrats aquest dilluns 11 al migdia, a Madrid, i a última hora de la tarda, a Barcelona, en plena campanya electoral del 21-D. Aquell mateix dia, Valls també es va reunir amb Miquel Iceta, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.
No són els únics actes en què participarà Valls. L'ex-primer ministre clou la seva gira dissabte vinent a Barcelona, on serà la figura d'un míting de Ciutadans —al costat de l'escriptor Mario Vargas Llosa—, i d'un altre col·loqui, organitzat per l'entitat antiindependentista Societat Civil Catalana, amb l'exministre del PP, Josep Piqué, moderat per Gloria Lomana, exdirectora d'informatius d'Antena 3 i actual parella del mateix Piqué.
Influir en el 21-D
El Círculo de Empresarios no amaga que l'objectiu de passejar Valls és influir en les eleccions el Parlament en favor del bloc unionista. En aquest correu, del qual El Nacional en té còpia, Jesús Sáinz explica als seus interlocutors que el Círculo considera "d'extraordinària importància que els ciutadans espanyols, i especialment els catalans amb vista a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre, coneguin la seva opinió [de Valls] sobre el futur de Catalunya com a part integrant d'Espanya en el futur de la UE".
Més endavant, rebla: "Tenim intenció d'aprofitar l'estada de Manuel Valls (...) perquè les seves declaracions tinguin un ampli ressò en els mitjans de comunicació (...) particularment a Catalunya".
El president del Círculo, Javier Vega de Seoane, sempre molt actiu contra el procés, s'ha implicat personalment en aquesta operació: el correu electrònic recorda l'interlocutor una conversa prèvia amb "Javier". Explica que es tracta de cobrir "els costos del viatge, del sopar [del] diumenge 10 amb els patrocinadors i un reduït nombre de convidats, i del dinar (...) al Casino de Madrid el dilluns 11". Aquests costos sumen "una quantitat aproximada de 40.000 euros", segons el correu.
Sáinz tanca la seva missiva amb una petició molt clara. "T'agrairia que em confirmessis la disposició (...) a participar en aquest patrocini i en el seu cas la quantitat que estaríeu disposats a aportar".
Tremendisme unionista
En els dos actes promoguts pel Círculo de Empresarios, Valls, en perfecte espanyol, va mostrar el seu suport inequívoc al bloc unionista, desplegant el catàleg d'arguments tremendistes que fan servir el govern espanyol, el PP, el PSC i Cs per a desacreditar l'independentisme.
En l'acte de Barcelona, per exemple —una conversa davant d'empresaris amb l'ex-alt representant de Política Exterior de la UE, el socialista Javier Solana, a l'escola de negocis Esade (foto)—, Valls no es va tallar gens. Va al·ludir als nacionalismes europeus del segle XX (en referència a les guerres mundials i balcàniques) per a criticar el secessionisme i advertir que "si es juga amb els nacionalismes, la guerra és possible", una idea recurrent del seu discurs.
El polític francès, nascut a Barcelona, va advocar perquè els partits del bloc constitucionalista (PP, PSC i Cs) surtin "reforçats" el 21 de desembre i per un "pacte subtil entre espanyols i catalans en el marc de la Constitució". Altrament, "Espanya es trencarà, però també Europa".
Entre el públic figuraven també Josep Antoni Duran i Lleida, Xavier Trias i Pere Navarro. L'acte estava organitzat pel Círculo de Empresarios i el Cercle d'Economia, i patrocinat pel Banc Sabadell.
En l'acte madrileny, Valls va conversar amb Vega de Seoane, i va fer servir el mateix discurs. Moderava el col·loqui Susanna Griso, la presentadora d'Espejo público, el matinal d'Antena 3 –en què va ser entrevistat l'endemà.
L'estrella de Valls
Manuel Valls s'ha convertit aquests quatre últims mesos en un habitual del circuit espanyol de conferències i entrevistes. S'està guanyant una segona vida política fora del seu país, on el president Emmanuel Macron li va perdonar la vida no presentant candidats de la seva llista en contra. Valls s'està rescabalant de dos anys de fracassos a França.
En aquests quatre últims mesos amb prou feines hi ha setmana en què no aparegui en mitjans espanyols —singularment als del Grup Planeta— sempre amb el mateix discurs de suport incondicional a la unitat d'Espanya i contra l'independentisme.
El 27 de setembre, entrevista a la cadena Ser ("Catalunya independent significa... en certa manera, el final d'Europa"); l'1 d'octubre, a El País ("el diàleg ha de continuar, cal trobar una solució, i la solució només pot ser política"); el 16 d'octubre a Antena 3 ("la UE ha de ser forta. Si els grans estats nació es van partint, Europa caurà"). El 23 d'octubre, un tuit:
Nous devons soutenir la réponse de l'Etat démocratique espagnol.Hem de apoyar la resposta de l'Estat democràtic de #Espanya
— Manuel Valls (@manuelvalls) 22 d'octubre de 2017
El 29 d'octubre, Valls anuncia que participarà en la campanya de les eleccions del 21-D. El 7 de novembre, entrevista a Onda Cero ("no entendria que la justícia belga es negués a lliurar Puigdemont"); el 16 de novembre, a la Cope ("el nacionalisme és la guerra"); el 21 a Rne ("els líders catalans no han de subestimar l'ampli suport d'Europa a Espanya"); el 22 en un altre acte, organitzat pel diari El País ("cal consolidar un nou patriotisme a Espanya")... i aquests dos col·loquis de dilluns, més l'entrevista a Antena 3 a l'endemà i una altra a La Vanguardia ("en una democràcia no hi ha presos polítics"). Fins dissabte que ve.