El CIS augura que el pacte entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa a canvi d’un finançament singular per a Catalunya no passarà factura al PSOE en unes futures eleccions generals. Al contrari. L’institut demoscòpic continua mantenint Pedro Sánchez per sobre d’Alberto Núñez Feijóo i amplia l’avantatge dels socialistes sobre les populars a quatre punts i mig: ara el PSOE obtindria el 33% dels vots i el PP aconseguiria el 28,5% dels sufragis, mentre que els percentatges eren del 32,9% i del 30,2%, respectivament, el passat mes de juliol, dues setmanes abans de conèixer-se l’aliança entre el PSC i ERC. En clau independentista, ERC se situaria per sobre de Junts: els republicans obtindrien l’1,4% dels vots i els de Carles Puigdemont, l’1,3%. Això sí, totes dues formacions recularien respecte a les eleccions generals del 23-J, quan van obtenir l'1,9% i l'1,6% de les paperetes.

Al conjunt de l’Estat, el CIS pronostica que Vox es mantindria com a tercera força (13,1%) i Sumar (7,8%) com a quarta, recuperant terreny respecte a Podemos (3,6%). Finalment, la formació encapçalada per l’ultra Alvise Pérez, amb el 2,9%, aconseguiria dues dècimes més que al baròmetre del juliol (li atorgava el 2,7%). Els de Santiago Abascal sumen 1,1 punt percentual en estimació de vot respecte al baròmetre de juliol i la formació capitanejada per Yolanda Díaz creix 1,2 punts, augmentant així la distància amb els de Ione Belarra (que perden quatre dècimes) dels 2,6 punts als 4,2 punts.

 

 

L’enquesta s’ha fet amb 4.027 trucades realitzades entre el 2 i el 6 de setembre, gairebé un mes després que el Parlament de Catalunya investís Salvador Illa com a president de la Generalitat i que Puigdemont tornés a Barcelona i aconseguís escapolir-se dels Mossos d’Esquadra. Per tant, és la primera vegada que el CIS consulta els espanyols després que el PSC i ERC pactessin que la Generalitat “gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos suportats a Catalunya”. A més, el sondeig també recull les discrepàncies entre el PSOE i ERC sobre el contingut de l’acord, que van començar a aflorar el 21 d’agost: mentre María Jesús Montero nega que l’acord sigui “ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament”, els republicans amenacen de tombar els pressupostos espanyols i insisteixen que “el que es va signar” és el concert econòmic. Aquest també és la primera enquesta que pot calibrar l’impacte de la ruptura dels governs autonòmics del PP i Vox que van forçar els de Santiago Abascal a causa de l’acollida de menors estrangers.

El CIS del juliol situava el PSOE tres punts per sobre del PP

La darrera enquesta del CIS es va publicar a mitjan juliol, dues setmanes després que el PSOE i el PP pactessin la renovació del CGPJ. En aquella ocasió, el CIS va calcular la distància entre el PSOE i el PP en tres punts: considerava que els socialistes guanyarien unes hipotètiques noves eleccions generals amb el 32,9% dels vots, per davant del 30,2% dels sufragis que aconseguirien els populars. A més, situava Vox en el 12,2%, Sumar en el 6,6%, Podemos en el 4% i Alvise Pérez en el 2,7%. Així mateix, ERC mantenia l’avantatge sobre Junts en una pugna que ha anat oscil·lant els últims mesos: el juliol i el juny els republicans estaven per sobre, mentre que el maig i l’abril (en l’enquesta flaix després de la carta de Pedro Sánchez) els juntaires eren la primera força independentista en estimació de vot. Dues setmanes abans, el CIS pronosticava un empat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!