El baròmetre de desembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) atorga en cas d’eleccions espanyoles la victòria al PSOE, que aconseguiria un 28,9% dels vots, una davallada respecte al baròmetre del novembre (31,2%) que no aprofita el PP, que es manté en un 19,1% dels vots d’ara fa un mes.
Amb tot, la novetat és la pujada de Vox, que després de les eleccions andaluses aconseguiria un 3,7% dels vots, un percentatge que, en principi, li asseguraria representació al Congrés dels Diputats.
En tercera posició s'hi situa Ciutadans, amb un 17,9% dels vots (tres dècimes menys que a l’últim baròmetre, on va obtenir un 18,2%), i al darrere, Podemos, que amb un 14,9% dels vots —incloent-hi confluències— perd tres punts respecte al mes de novembre (18%). El baròmetre recull el creixement de Vox, que entraria al Congrés amb un 3,7% dels vots en un ascens sostingut en les dues últimes projeccions (1,3% i 2,5% respectivament).
Per la seva banda, ERC guanyaria a Catalunya i obtindria un 4,7% (4,8% al novembre), En Comú Podem un 2,7% (2,8%), i el PDeCAT recupera sis punts i obtindria un 1,4% dels sufragis (0,8%).
Vox a Andalusia, del 2,4 al 4,6
Els resultats que Vox va obtenir a Andalusia en les eleccions del passat 2 de desembre, on va aconseguir un 10,97% dels vots i dotze escons, es reflecteix en aquest CIS, que atorga en aquest territori a la formació d’ultradreta un 4,6% dels vots, un augment significatiu respecte el CIS de novembre, quan preveia un 2,4, però molt allunyat dels resultats reals de les eleccions andaluses.
Atur i classe política, principals problemes
També segons el CIS, la classe política es manté com a segon problema que més preocupa als espanyols, per darrere de l'atur i per davant de la corrupció i del frau o dels problemes econòmics.
En concret, el sondeig publicat aquest divendres, situa al capdavant dels problemes dels espanyols l'atur, amb un 59,2% d'esments, lleugerament per sobre del baròmetre de fa un mes, però uns punts per sota de l'objectiu de tot el 2018.
Pel que fa a la classe política, apareix esmentada com a problema pel 29,8% dels enquestats, i se situa com a segon problema nacional com ja va ser al novembre, quan va ocupar per primera vegada aquest lloc amb un 31,3% d'esments.