El CIS ha publicat aquest dilluns un baròmetre per avalar la decisió de Pedro Sánchez de continuar al capdavant del govern espanyol. Només el 20,9% de la població, segons aquest sondeig, hauria estat a favor d'una dimissió del líder socialista. Un 36,7% preferia que "expliqués què ha passat i continués governant", un 11,7% l'hauria animat a presentar-se a una qüestió de confiança, i un 23,6% a convocar noves eleccions generals. A més, el Centre d'Investigacions Sociològiques ha fet un baròmetre sobre la intenció de vot en unes hipotètiques noves eleccions. Apunta que, després de la carta del líder socialista, el PSOE les guanyaria situant-se 9,4 punts per sobre del PP (38,6% dels vots contra el 29,2%). Aquesta mateixa enquesta col·loca Vox com a tercera força (11%), per davant de Sumar (7,2%) i Podemos (2,6%). Junts per Catalunya (1,4%) superaria Esquerra Republicana (1,2%), i Bildu (0,6%) també se situaria per davant del PNB (0,5%). Cal tenir en compte que l'enquesta fa referència a unes hipotètiques eleccions generals a l'estat espanyol, no pas a les del Parlament del pròxim 12 de maig.
Pel que fa a la resta de preguntes relacionades amb Pedro Sánchez i Begoña Gómez, el 48,2% de la població considerava que la investigació a l'esposa del president del govern espanyol era "una manera de ficar-se amb Pedro Sánchez i intentar fer-li mal", mentre que el 30,5% de la població veia "justificada" l'obertura de diligències. L'única resposta en la qual la ciutadania espanyola no fa costat a Pedro Sánchez és quan se li pregunta si el president espanyol va fer bé de publicar la famosa carta en la qual anunciava cinc dies de reflexió. El 43% dels ciutadans sí que donen suport a la publicació de la carta; el 44,6%, no. Ara bé, el 41,1% dels enquestats sí que creu que Sánchez "té raó" en allò que va deixar per escrit, mentre que el 38,8% creu que "no té raó".
Politització de la justícia
Un 90,5% dels enquestats també creu que en el món de la política "haurien d'haver límits que no es poguessin traspassar". Una de les respostes més impactants d'aquest qüestionari és quan el CIS pregunta al ciutadà si creu que la justícia espanyola "actua sempre de forma imparcial". El 82,6% dels ciutadans espanyols, segons aquest baròmetre, considera que "a vegades es veu influïda per altres poders polítics o econòmics". Per la qual cosa, el 81,4% dels enquestats és partidari d'una "reforma" de la "situació de la justícia" a l'estat espanyol.
Es tracta d’un sondeig basat en 1.809 entrevistes telefòniques realitzades divendres passat. En els baròmetres mensuals, el CIS acostuma a realitzar més del doble d’entrevistes. L’enquesta s’ha publicat, però, un cop el president del govern espanyol ja ha comunicat la seva decisió d’allargar la seva estada a la Moncloa. El baròmetre s’ha publicat cap a les dues del migdia; el líder socialista havia comparegut tres hores abans. Després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés que necessitava un període de cinc dies de “reflexió”, el president del CIS, el sociòleg amb carnet socialista José Félix Tezanos, va decidir engegar la maquinària de l'organisme públic i realitzar un sondeig llampec sobre la decisió del president del govern espanyol. El PP ja va protestar contra aquest sondeig, i va presentar una denúncia davant la Junta Electoral Central. A parer dels populars, l’enquesta suposa un “finançament il·legal” per part del PSOE enmig de la campanya electoral a Catalunya. A parer del partit d’Alberto Núñez Feijóo, el CIS fa preguntes “absolutament manipulades” per tal d’oferir una “visió deformada de la realitat social”.
Continuïtat de Pedro Sánchez
Aquest dilluns, Pedro Sánchez ha comunicat la seva decisió de continuar al capdavant del govern espanyol. I prou. No ha anunciat en la seva compareixença la intenció de celebrar una qüestió de confiança al Congrés dels Diputats, que era un element que es donava pràcticament per fet en cas que decidís mantenir-se en el càrrec. L'argument per no dimitir ha estat que una renúncia implicaria donar la raó a qui aposta per "degradar" la política.
Durant la seva compareixença institucional, Sánchez ha "apel·lat a la consciència" de la ciutadania espanyola perquè es "mobilitzi" contra "la vergonya que patim" per part de la dreta i l'extrema dreta. Ha afegit, de fet, que les manifestacions de dissabte i diumenge a Madrid han "influït" en la seva decisió. "Assumeixo la responsabilitat de continuar amb més força", ha afirmat, perquè en la seva anàlisi de cinc dies ha conclòs que les conseqüències de la polarització política "no van d'un dirigent en particular, sinó de decidir el tipus de societat que volem ser".
Cinc dies de màxima incertesa
Pedro Sánchez ha acabat d’aquesta manera amb cinc dies de màxima incertesa, en què la política espanyola s’ha paralitzat esperant que el líder del PSOE comuniqués la seva decisió sobre si dimitia o continuava al capdavant de la Moncloa. Tot, per haver comunicat el passat dimecres a través d’una carta publicada al seu compte de Twitter que necessitava uns dies per “reflexionar” com entomava “l’atac sense precedents” que ha patit, a parer seu, la seva família.