El CIS eleva de nou les perspectives electorals del PSOE i consolida l'avantatge de Pedro Sánchez en cinc punts per damunt del Partit Popular d'Alberto Núñez Feijóo. Després d'un baròmetre 'exprés' efectuat per calibrar l'impacte que va tenir els cinc dies de reflexió del president del govern espanyol i que van acabar amb la seva continuïtat al capdavant de la Moncloa, l'òrgan dirigit per José Félix Tezanos situava els socialistes de nou al capdavant de la cursa electoral amb nou punts de marge per damunt dels populars. Dues setmanes després, tot i que l'efecte ha baixat una mica, Sánchez seguiria com a primera força i guanyaria les eleccions espanyoles amb el 35,5% dels vots, el que es tradueix en 5,1 punts percentuals més que el resultat que aplegaria Feijóo.

Al seu torn, Vox es mantindria en tercera posició amb el 10,2% dels sufragis, per davant de la plataforma de Yolanda Díaz, Sumar, que continua sense aixecar cap (8%). Per la seva banda, Podemos s'hauria de conformar amb un 2,2% de les paperetes. Immediatament després hi hauria Junts per Catalunya (1,5%), que també trencaria l'empat amb Esquerra Republicana (1,1%) al Congrés i els faria el 'sorpasso' a la cambra baixa espanyola, un fet que no passa des del 2015. Pel que fa a les forces basques, Bildu segueix liderant aquesta batalla amb el PNB: els abertzales reunirien l'1,3% dels suports, mentre que els jeltzales es quedarien amb un 0,8%. Finalment, el BNG es mantindria estable respecte a les eleccions del 23 de juliol i revalidaria el 0,6% dels vots aconseguits aleshores.

 

El CIS s'equivoca en l'enquesta sobre les eleccions catalanes: sobrerepresenta ERC i infrarepresenta Junts

Aquest baròmetre, fet entre el 3 i 8 de maig a 4.013 persones, arriba una setmana després d'una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques sobre les eleccions al Parlament de Catalunya en què no va encertar gairebé cap. L'òrgan va proporcionar una forquilla de percentatge de vot amb les quals va sobrerepresentar el PSC i Esquerra Republicana. Segons aquest estudi, els socialistes havien de guanyar amb més de 14 punts de distància, arreplegant entre el 29,8 i el 33,2%. Finalment, el PSC no va arribar al 28%. També va passar el mateix amb ERC: el CIS pronosticava que recolliria entre el 15,2 i el 17,9%, però la realitat és que els republicans es van quedar en el 13,7%. En el cas de Junts, els va infrarepresentar: mentre que el 6 de maig l'enquesta augurava que Puigdemont obtindria entre el 15,4 i el 18,1% dels sufragis, el diumenge les urnes li van atorgar un suport del 21,6%.

Quatre de cada deu espanyols valoren negativament la continuïtat de Pedro Sánchez

A més de l'estimació de vot, el CIS també pregunta als enquestats per la valoració que fan de la decisió de Pedro Sánchez de seguir com a president del govern espanyol. D'aquesta pregunta, destaca que hi ha més ciutadans que ho valoren negativament o molt negativament (40,9%) que els qui ho llegeixen com un fet positiu o molt positiu (36,8%). D'altra banda, un 20,5% no ho valora ni positivament ni negativament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!