El CIS preveu un frec a frec entre ERC i Ciutadans en les eleccions del 21 de desembre i apunta una possible pèrdua de la majoria absoluta de l'independentisme. Segons aquest sondeig, la formació taronja superaria els republicans en percentatge de vot, mentre que a l’hora d’assignar diputats, ERC tindria consolidats els 32 escons enfront de la formació d’Inés Arrimadas que es mouria en una forquilla d'entre 31-32 diputats. En tercer lloc se situaria Junts per Catalunya, la llista que encapçala el president, Carles Puigdemont, amb 25-26 escons. El PSC obtindria 21 diputats; Catalunya en Comú empataria a 9 amb la CUP i el PP cauria fins al darrer lloc, amb 7 diputats.

L'enquesta, que s'ha fet pública hores abans que comenci la campanya electoral, es va elaborar entre el 23 i el 27 de novembre. Segons aquestes dades, Ciutadans obtindria un 22,5 per cent dels vots i entre 31 i 32 diputats, mentre que ERC recolliria un 20,8% de paperetes que es traduirien en 32 diputats.

La suma de les formacions independentistes se situaria en 66-67 escons, quan la majoria absoluta requereix 68 diputats, i un 44,4% dels vots (20,8% d’ERC, 16,9 de JuntsxCat i el 6,7% de la CUP). Aquest resultats representaria una pèrdua de 5 diputats en relació als 62 que va obtenir JxSí el 27 de setembre del 2015 -quan ERC i l'espai que avui representa Junts per Catalunya es van presentar plegats- i d'un diputat de la CUP, que en va obtenir 10. En aquells comicis, l'independentisme va sumar un 47,8% dels vots, 3,4 punts més dels que ara li pronostica el CIS.

Pel que fa les formacions unionistes, sumarien entre 59 i 60 diputats i un 44,3% dels vots, quan el 27-S van aconseguir 52 escons i un 39% dels vots. Els populars obtindrien el pitjor resultat, i perdrien fins a quatre representants dels que tenia al Parlament, quedant en el darrer lloc de la Cambra, mentre que el PSC en sumaria 5 en relació als 16 que va obtenir en els darrers comicis.

Entre els independentistes i els unionistes, se situa Catalunya en Comú, que es veuria castigat per unes eleccions clarament polaritzades, i obtindria 9 escons i un 8,6% dels vots, amb la qual cosa perdria 2 diputats en relació al 27-S.

Cis

Per circumscripcions, Ciutadans s’imposa a Barcelona amb claredat davant d’ERC que se situa en segona posició, mentre que també a Tarragona hi ha un frec a frec entre republicans i la formació d’Inés Arrimadas. En canvi, a Girona es pronostica una victòria clara de l’independentisme, amb Junts per Catalunya al capdavant, igual que a Lleida, on és Esquerra qui aconsegueix el primer lloc.

Pel que fa els candidats, Puigdemont és qui apareix com a preferit per ocupar la presidència després de les eleccions del 21-D, tot i que el líder que apareix millor valorat és el vicepresident i cap de llista republicà, Oriol Junqueras.

Reconèixer la possibilitat d'independència

L'enquesta interroga també sobre fórmules alternatives d’organització territorial de l’Estat. La resposta que obté més suports és “un Estat en què es reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents” que rep el suport del 44,0% dels enquestats. Mentre que un 29,7% voldrien un Estat en què les comunitats tinguin major autonomia que a l’actualitat i un 12,4 preferiria que quedés com a l’actualitat. Un 6% dels enquestats aposta per un Estat amb un únic Govern central sense autonomies i un 5%, per treure autonomia a les comunitats.