El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha impulsat una enquesta ràpida per conèixer l'opinió dels ciutadans sobre la carta emesa pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual posa en dubte la seva continuïtat al càrrec per les acusacions de corrupció contra la seva parella, Begoña Gómez. L'estudi del CIS es va realitzar divendres passat i els resultats es coneixeran aquest mateix dilluns, segons han apuntat fonts de l'organisme públic a Europa Press. Precisament, es faran públics el mateix dia que el president espanyol ha convocat una roda de premsa per anunciar la seva decisió, després de dies de reflexió.

En concret, l'enquesta vol mesurar l'impacte en la ciutadania de la carta del cap de l'executiu, amb qüestions vinculades a saber si estan d'acord amb el raonament que expressa i les possibles derivades que pugui comunicar aquest dilluns en la seva compareixença. Per elaborar el sondeig, s'ha fet servir una mostra de 1.807 entrevistes fetes de manera aleatòria i telefònica. Una de les entrevistades pel CIS ha explicat a la Cadena Ser que, a banda, li han preguntat sobre la situació de la justícia a l'Estat espanyol. "La primera pregunta ha estat si havia llegit la carta de Pedro Sánchez", ha exposat la testimoni, qui ha relatat que també li han plantejat si considerava que el president havia de dimitir o no. "La formulació era si jo com a ciutadana creia que el dilluns Pedro Sánchez havia de dimitir, sotmetre's a una qüestió de confiança o seguir com a president", ha detallat. Segons informa el mitjà ABC, els resultats es publicaran dilluns, després de la compareixença del líder socialista.

Aquesta enquesta 'flash' del CIS arriba després que, dimecres a la tarda, el cap de l'executiu espanyol publiqués una carta oberta per informar que cancel·lava la seva agenda pública per "reflexionar" sobre si ha de continuar al capdavant del govern. La decisió de Sánchez es va veure impulsada per l'obertura d'una investigació en un jutjat de Madrid contra la seva parella per presumpte trànsit d'influències, a instàncies d'una denúncia de Manos Limpias. "Necessito parar i reflexionar. M'urgeix respondre'm a la pregunta de si val la pena, malgrat el fang en què la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política. Si he de continuar al capdavant del govern o renunciar a aquest alt honor", va escriure a la missiva, compartida a través de les xarxes socials. 

Des del partit socialista han traslladat tot el suport al seu líder, i així ho ha evidenciat la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aquest dissabte en el Comitè Federal del PSOE. "Pedro, queda't", ha estat el missatge que ha transmès en agafar el seu torn de paraula. Montero no ha estat l'única i Ferraz s'ha convertit en escenari de súpliques a Sánchez perquè es mantingui al capdavant de l'executiu. A l'exterior, milers de persones s'han aplegat per mostrarli també el seu suport, sota el càntic unànime de "Quédate", entonat seguint el ritme de la popular cançó de l'artista Quevedo i el productor Bizarrap. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!