El Centre d'Investigacions Sociològiques continua inflant el que s'ha batejat com a "efecte Illa". El nou baròmetre li manté la intenció de vot i fins i tot l'augmenta. Es mouria en una forquilla que podria arribar fins al 26% dels sufragis. En canvi, bastant per darrere, se situarien Pere Aragonès i Laura Borràs, per aquest ordre. Es tracta d’una enquesta exprés inèdita —batejada com a enquesta flaix—, anunciada ahir per sorpresa pel CIS. Fins ara, per a totes les eleccions autonòmiques, es feia una sola enquesta, no dues com en aquest cas. A més a més, sempre es fa just abans de l’inici del procés electoral, no en plena campanya com ara. L'enquesta busca prendre la mesura amb més precisió davant la volatilitat del vot i no conté estimacions d'escons.
Així, sempre segons l'enquesta flaix del CIS, el PSC guanyaria amb solvència les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Li dona una estimació del 23,7% dels vots, pràcticament idèntica a la de fa dues setmanes, però una forquilla d'entre el 22% i el 26%. El segon classificat seria Esquerra Republicana de Catalunya, amb una intenció del 19,9% (set dècimes menys), amb una forquilla d'entre el 19% i el 21%, sempre per sota dels socialistes. I el bronze seria per a Junts per Catalunya, amb una intenció del 14,6% (gairebé dos punts més), i un ventall d'entre el 13% i el 18%, també sempre per sota dels republicans.
La resta de formacions se situarien a molta distància del pòdium. La quarta força en intenció de vot serien els comuns, amb entre el 7% i el 10%, pràcticament igual que l’anterior baròmetre. Ciutadans perdria pistonada, amb un marge d’entre el 7% i el 9%. Els anticapitalistes de la CUP mostren una tendència a l’alça, amb entre el 6 i el 8% de la intenció de vot. I el duel entre el PP i l’extrema dreta de Vox estaria molt igualtat: mentre els populars obtindrien entre el 5% i el 7%, els ultres optarien entre el 5% i el 8%. A diferència de l'anterior enquesta sobre Catalunya, el PDeCAT d'Àngels Chacón duplicaria intenció de vot, però passaria del 0,7% a un també marginal 1,5% dels sufragis.
Per blocs, sempre segons el CIS, l'independentisme no superaria la barrera del 50%, però s'hi quedaria a les portes almenys en la part alta de la forquilla. Entre ERC, JxCat, la CUP i el PDeCAT podrien arribar a sumar el 49% dels sufragis. En canvi, per la banda baixa, es quedarien en el 39%. El bloc nítidament unionista (PSC, Ciutadans, PP i Vox) es mouria en una forquilla d'entre el 39% i el 50%. Però les forquilles entre aquestes formacions són bastant més àmplies.
Una dada rellevant d’aquest baròmetre, però, és el nivell d’indecisos que troba a deu dies de la cita amb les urnes. Del total d’enquestats, fins al 26,3% respon que “no sap” quina llista votarà. Pel que fa als abstencionistes, el 12,2% assegura que no votarà. L’11,4% no respon quan li pregunten pel seu vot. La meitat dels electors o no votarà o no ha decidit el seu vot. L’enquesta va ser realitzada entre dilluns i dimecres d’aquesta setmana sobre una mostra de 1.838 enquestats.
Illa també suspèn
El pronòstic electoral del CIS també es trasllada a la valoració dels candidats. Com en el sondeig de fa dues setmanes, l'exministre de Sanitat i cap de llista del PSC obté la nota més alta. A diferència d'aquella enquesta, però, aquest cop no aprova. El líder socialista obté una nota de 4,4 sobre 10. Per darrere se situen, a tan sols una dècima i empatats, Pere Aragonès i Laura Borràs, amb un 4,3. A continuació van Dolors Sabater (3,8), Jéssica Albiach (3,7), Àngels Chacón (3,5), Marta Pascal (3,1), Carlos Carrizosa (2,5), Alejandro Fernández (2,5) i Ignacio Garriga (2,2).
Només una pregunta a favor d'Aragonès
Només en una de les preguntes canvia el paradigma dibuixat pel CIS. És quan els enquestats són preguntats sobre què creuen que passarà el pròxim 14-F. Fins al 32,6% estan convençuts que serà ERC qui guanyarà les eleccions, mentre només el 17,7% creu que serà el PSC de Salvador Illa. Només el 8,2% pensa que ho farà Junts per Catalunya.