Aquestes eleccions catalanes estan sent inèdites per tot el que les està envoltant. Ara s'hi ha sumat el CIS, amb un sondeig gairebé fet a mida del candidat-ministre Salvador Illa. El baròmetre especial de Catalunya, que normalment es publica el dia abans de l'inici de la campanya, ha inflat l'anomenat efecte Illa. El PSC no només seria la primera força en intenció de vot, segons la cuina de l'enquesta, sinó que també podria fer el sorpasso a ERC en nombre d'escons. La majoria independentista només es mantindria per la banda alta del pronòstic, però no per la baixa. S'ha fet sobre una mostra de 4.300 catalans entre els dies 2 i 15 de gener. Tot plegat amb la incògnita de si se celebraran o no el 14-F.

Estimació de vot segons l'últim baròmetre del CIS. / ElNacional.cat

És la primera enquesta que pronostica una victòria històrica del PSC, que obtindria fins al 23,9% dels vots i entre 30 i 35 escons al Parlament. Per darrere, a més de tres punts, se situaria l’ERC de Pere Aragonès, amb el 20,6% dels vots i entre 31 i 33 escons a la cambra. A més distància se situaria, com a tercera força, Junts per Catalunya. La candidatura de Laura Borràs es faria amb el 12,5% dels vots i entre 20 i 27 diputats. Els comuns es mantindrien o pujarien, amb 9-12 escons. La CUP es multiplicaria fins als 8-11 escons. L’extrema dreta de Vox entraria amb força, amb 6-10 escons, i el PP es recuperaria, amb 7 diputats, mentre Ciutadans s’enfonsaria fins als 13-15 parlamentaris. Ni el PDeCAT ni el PNC obtindrien representació. De fet, el PACMA tindria més intenció de vot.

 

Es podria revalidar la majoria independentista que sustenta el Govern de la Generalitat? La majoria se situa en 68 escons. Les forquilles de l'enquesta són molt àmplies. Si s’agafa la banda alta, sí que es podria, perquè entre ERC, JxCat i la CUP sumarien 71 escons. En canvi, per la banda baixa, sempre segons el CIS, les forces independentistes es quedarien en 59 escons. Haurien de sumar, necessàriament, amb els comuns. Segons la cuina de Tezanos, l'independentisme només tindria el 39,8% dels vots.

I Salvador Illa, quines possibilitats tindria de ser president de la Generalitat segons aquest sondeig? Més aviat poques. L’única possibilitat plausible seria un tripartit d’esquerres amb la fórmula del passat. Entre el PSC, ERC i els comuns sumarien 80 escons per la banda alta i 70 per la banda baixa. Els republicans serien imprescindibles perquè tirés endavant aquesta hipòtesi.

El PSC, a Barcelona i Tarragona

Per demarcacions, el PSC s’imposaria gràcies al seu avantatge a Barcelona i Tarragona. En canvi, ERC guanyaria a Lleida i a Girona. Els socialistes obtindrien, a la circumscripció de Barcelona, entre 21 i 24 escons, mentre els republicans en guanyarien entre 17 i 18 i Junts per Catalunya entre 10 i 13. La diferència d’intenció de vot entre les dues primeres forces és de sis punts. A Tarragona, estaria més disputat: el PSC, 4-5; ERC, 4, i JxCat, 3-4. En un altre ordre de coses, l’extrema dreta de Vox podria rascar escons a les quatre demarcacions: a Barcelona, 4-6; Girona, 1; Lleida, 0-1, i Tarragona 1-2.

Illa, el més ben valorat

El pronòstic electoral del CIS també es trasllada a la valoració dels candidats. El ministre de Sanitat és l’únic que aprova, amb un 5 pelat. Per darrere se situen, empatats, Pere Aragonès i Laura Borràs, amb un 4,6. A continuació van Dolors Sabater (4), Jéssica Albiach (3,8), Àngels Chacón (3,7), Marta Pascal (3,5), Carlos Carrizosa (2,7), Alejandro Fernández (2,6) i Ignacio Garriga (2,5).

Gestió pèssima

Pel que fa a la gestió del coronavirus, no aprova ningú. En el cas del govern espanyol, el 41,5% la qualifica com a regular i el 30,4% com a dolenta o molt dolenta. Un patró pràcticament idèntic a la gestió de la Generalitat, que el 43,9% qualifica de regular i el 29,6% com a dolenta o molt dolenta. Tampoc no hi ha gaires diferències en la valoració de la gestió entre Quim Torra i Pere Aragonès. La del president inhabilitat només l’aprova el 18,9% dels catalans; la del vicepresident en funcions de president, el 15%.

Poc interès per les eleccions

Només el 41,5% dels catalans està seguint amb “molt” o “bastant” interès les notícies relacionades amb les pròximes eleccions al Parlament. En canvi, el 58,2% dels enquestes expressa “poc” o “cap” interès en els comicis que s’han de celebrar. En canvi, sí que estan clares les prioritats: fins al 56,5% votarà tenint en compte “els temes propis de Catalunya”, el 28,1% “els temes generals d’Espanya” i l’11% tots dos per igual. La gestió de la pandèmia influirà en el vot del 52,9% dels enquestats.