El PSOE continua, a ulls del CIS, al davant del PP. El Centre d’Investigacions Sociològiques ha publicat aquest dijous un nou baròmetre en el qual considera que, en cas de celebrar-se unes hipotètiques eleccions generals, els socialistes les guanyarien per un punt de diferència (31,7% contra 30,7%). L’enquesta s’obstina a col·locar els populars en segona posició, malgrat que van guanyar les passades eleccions europees, amb quatre punts de diferència per sobre del PSOE. De la mateixa manera, l’enquesta col·loca Esquerra Republicana (1,8%) per sobre de Junts per Catalunya (1,6%) tot i la desfeta que van patir els republicans el passat 12-M i que els juntaires també superessin ERC en els comicis continentals.
La novetat d'aquest nou baròmetre és que, en cas d'aconseguir la confecció de llistes electorals a tot el territori estatal, la formació Se Acabó La Fiesta del comunicador ultra Alvise Pérez aconseguiria entrar al Congrés dels Diputats amb 1,5% dels vots. Vox, no obstant això, es quedaria com a tercera força de la política espanyola, amb el 12,1% dels vots. Sumar seria la quarta amb el 8,8% dels sufragis, mentre que Podemos tornaria a demostrar que encara està viu (3,6%). Pel que fa a la política basca, Bildu (1,1%) quedaria per davant del PNB (0,9%). BNG obtindria el 0,9% dels sufragis, Coalició Canària el 0,5% i UPN el 0,1%.
En les passades eleccions europees, el CIS va tornar-se a dur una bona patacada. Els electors van desmentir els pronòstics que feia el Centre d’Investigacions Sociològiques que dirigeix el socialista José Félix Tezanos. El laboratori demoscòpic es va obstinar a col·locar el PSOE com el favorit en aquelles eleccions i va fallar en les forquilles de tots els partits polítics. És més, va publicar un estudi en el qual atorgava al PSOE una forquilla d’entre 21 i 24 escons; i d’entre 18 i 20 eurodiputats al PP. Finalment, els populars van guanyar les eleccions amb 22 eurodiputats i els socialistes han quedat en segon lloc amb 20 parlamentaris.
Els darrers baròmetres que ha publicat el CIS eren sobre les eleccions europees que estaven a punt de celebrar-se. L’última vegada que va publicar un estudi sobre què podria passar en unes eleccions generals si se celebressin de forma immediata va ser el 14 de maig; un parell de setmanes més tard que Pedro Sánchez publiqués aquella carta en la qual feia veure que podia dimitir i al final decidia continuar al capdavant del govern espanyol.
Llavors, situava el PSOE com a primera força, fins a cinc punts per sobre del PP, amb el 35,5% dels vots. El cas és que dues setmanes abans, el mateix dia en què el líder socialista informava que decidia quedar-se a la Moncloa, el mateix centre sociològic publicava una enquesta en la qual avalava la decisió de Pedro Sánchez i el situava nou punts per sobre del PP.