Caldrà esperar una mica més per saber com afecta electoralment a Pedro Sánchez el setge judicial que pateix des de fa setmanes. Perquè el Centre d'Estudis Sociològics ha publicat aquest dilluns un baròmetre en el qual els enquestats pràcticament no en sabien res, sobre l'assenyalament que va fer la Guàrdia Civil a José Luis Ábalos pel cas Koldo: el laboratori demoscòpic ha fet enquestes entre els dies 1 i 11 d'octubre i l'informe de la UCO no va fer-se públic fins al dia 10 d'aquest mes. Els pronòstics del CIS, no obstant això, són que el PP retalla distàncies i se situa a 2,5 punts del PSOE. El partit de Pedro Sánchez, segons el laboratori demoscòpic, guanyaria unes hipotètiques noves eleccions generals, amb el 34% dels vots, i els populars se situarien en segona posició, amb el 31,5% dels sufragis. Vox continuaria sent la tercera força política a l'Estat, amb l'11,8% dels sufragis, per davant del 6,3% de Sumar i el 3,3% de Podemos. Aquest baròmetre ja no és tan optimista amb les aspiracions d'Alvise Pérez: calcula que 'Se Acabó la Fiesta' s'emportaria un 1,7% (lluny del 2,7% i 2,9% que li atorgaven en les anteriors edicions).

El mateix baròmetre amplia la distància entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya a 0,4 punts en favor del partit que actualment pateix una important guerra interna. Els republicans, en cas de celebrar-se unes noves eleccions al Congrés, aconseguirien l'1,6% dels vots, i Junts l'1,2%. Pel que fa a la pugna entre partits bascos, el PNB (1%) superaria per una dècima Bildu (0,9%). L'enquesta situa en les últimes posicions el BNG (0,8%), Coalició Canària (0,3%) i UPN (0,1%).

 

Setge judicial a Pedro Sánchez

El baròmetre d’aquest dilluns arriba en plena guerra del ‘i tu més’ entre PSOE i PP. El CIS ha tret a la llum els seus nous pronòstics electorals quan farà dues setmanes que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va situar José Luis Ábalos a l’epicentre de la trama corrupta del cas Koldo. Però aquest afer —l’element que ha pogut desgastar més Pedro Sánchez els darrers dies— ha quedat pràcticament fora de la franja temporal en què s'han dut a terme les enquestes. Per tant, els enquestats van respondre a les preguntes del CIS quan el Tribunal Suprem encara no havia imputat el fiscal general de l’Estat per la filtració dels correus electrònics en què l’advocat de la parella d’Isabel Díaz Ayuso admetia dos delictes tributaris. Tampoc hi ha entrat, doncs, la patacada que es va endur la Moncloa divendres passat, quan la justícia va desestimar per unanimitat la querella per prevaricació que Pedro Sánchez va presentar contra el magistrat que investiga la seva dona.

Els enquestats sí que van poder llegir la notícia, però, que l’Audiència de Madrid va donar via lliure a Juan Carlos Peinado per investigar Begoña Gómez. L'altre element que també han pogut tenir en compte els electors que han respost a les preguntes del CIS ha estat la polèmica sobre la llei que beneficia etarres: una reforma legal que permet a exmembres d'ETA retallar les seves condemnes a Espanya convalidant els anys que han passat engarjolats a França pels mateixos delictes. Ara bé, aquest assumpte ha estat un element de desgast bidireccional. Perquè el PSOE va ser qui va permetre que el seu soci al govern espanyol, Sumar, inclogués l'esmena; i perquè el PP va cometre l'error de no fixar-se en la modificació legal i va aprovar-la. 

SocioMétrica situa el PP 7 punts per sobre del PSOE

El baròmetre publicat aquest dilluns pel CIS contrasta molt amb una altra enquesta publicada també aquest inici de setmana: la que El Español li ha encarregat a SocioMétrica. Aquest estudi ha conclòs que ara mateix el PP supera el PSOE per 7 punts percentuals (35,2% i 28,3%) i que els diputats que Alberto Núñez Feijóo aconseguiria fer entrar al Congrés arribarien a 156. La suma dels populars amb els hipotètics 29 parlamentaris de Vox superaria amb escreix la majoria absoluta, perquè només en calen 176 per assolir-la. L’ultra Alvise Pérez entraria a la cambra baixa amb un únic escó.

Aquesta enquesta, però, manté el PSOE en els 120 diputats que té actualment en aquest hemicicle. Això es deu al fet que el baròmetre pronostica que Sumar es desplomaria en unes noves eleccions generals: dels 31 diputats actuals es quedaria amb només 10; se’ls empassarien els socialistes. Aquest estudi calcula que Esquerra Republicana es mantindria en els 7 diputats actuals, mentre que Junts per Catalunya n’aconseguiria un més i s’elevaria fins als 8 diputats. Per últim, l’estudi pronostica un empat a 6 parlamentaris entre bascos, perquè Bildu es quedaria igual que actualment i el PNB en tindria un de més que ara mateix.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!