Pedro Sánchez s’afiança i fa gran la distància amb Alberto Núñez Feijóo. El PSOE seria la llista més votada amb el 32,7% dels vots, mentre que el PP baixaria fins al 28%. A tots dos els separen gairebé 5 punts percentuals. És la principal conclusió del baròmetre de març del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) que s’ha publicat aquest divendres i que fa caure Unidas Podemos per darrere de Vox. Els morats caurien fins al 10% dels vots i quedarien per darrere de la ultradreta, que aconseguiria el 10,1% en intenció de vot. El bloc independentista català recupera força gràcies a la pujada d’Esquerra.
El pronòstic es va fer enmig de la tempesta política que va provocar el cas Mediador i les seves implicacions cap al grup socialista al Congrés dels Diputats que es va saldar amb l’expulsió del diputat Juan Bernardo Fuentes Curbelo, conegut com a Tito Berni. Per posar context, les enquestes també es van fer en el marc de la crisi a la coalició de govern entre la part socialista i la part morada per culpa de la reforma de la llei del només sí és sí. Els socialistes van aprovar amb el PP la modificació de la norma estrella de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. Analitzant els resultats del sondeig, la formació de Yolanda Díaz és la que paga els plats trencats de la tempesta política i social suscitada per la rebaixa de condemnes a agressors sexuals. El CIS dona un respir a Ciutadans, que suma quatre dècimes fins al 2,4%, cosa que li permet mantenir l'aspiració a tenir representació al Congrés
Entrant al cara a cara entre Sánchez i Feijóo, el 31,9% dels espanyols té “molta” o “bastanta confiança” cap al president espanyol. En el cas del líder del PP la proporció baixa al 26,4%. En canvi, a un 66,5% dels preguntats el secretari general del PSOE els inspira “poca” o “cap confiança”, mentre que al gallec li passa amb el 71,5%. En la llista de líders, tots suspenen, encara que Yolanda Díaz és la que treu millor nota (4,89) per davant de Pedro Sánchez (4,41), Núñez Feijóo (4,28), Íñigo Errejón (4,10), Inés Arrimadas (3,39) i Santiago Abascal (2,68).
En conjunt, el bloc independentista al Congrés supera els registres de l’anterior onada, passant del 3,6% en estimació de vot al 4,1%. La pujada s’explica per l’augment en el pronòstic d’Esquerra, que puja mig punt percentual i se situa en el 2,5% dels suports. Junts per Catalunya i la CUP es mantenen en el mateix nivell, 1,1% i 0,5%, respectivament. A Euskadi la truita es torna a girar i el PNB (1,1%) recupera el lideratge davant de Bildu, que baixa al 0,7% després que en el sondeig de febrer els abertzales van aconseguir el sorpasso.
La pugna entre el PSOE i el PP
En l’anterior baròmetre, el PSOE va augmentar l’avantatge respecte al Partit Popular i, en estimació de vot, els socialistes van pujar gairebé dos punts, arribant al 32,1%, mentre que els conservadors també es van alçar fins al 29,5% (+1,4 sobre l’enquesta de gener). Al febrer, a Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo els separaven dos punts percentuals, mentre que al gener la diferència era d’1,7% entre un i l’altre. D’aquella enquesta, el principal perjudicat era Unidas Podemos, que va baixar fins al 12,7% (-1,5% respecte al gener), Vox es va mantenir en el llindar del 10% i Ciutadans va baixar al 2%. El context de l'anterior baròmetre era la pugna entre els socis de coalició per la reforma del només sí és sí.
Fa un mes, l’independentisme al Congrés va retrocedir. En conjunt, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP van fer un pas enrere, van baixar un punt i, en conjunt, es van situar al 3,6% en intenció de vot. Els de Gabriel Rufián es van quedar en el 2% dels vots (-0,2% respecte al gener), els de Míriam Nogueras van baixar fins a l'1,1% (-0,6%) i els anticapitalistes també van perdre dues dècimes fins al 0,5%. Pel que fa a la resta de partits, calia destacar el sorpasso de Bildu al Partit Nacionalista Basc (PNB) després que empatessin en el baròmetre del gener. Segons els càlculs del CIS, els abertzales van aconseguir l'1,1% dels suports davant del 0,8% dels jeltzales.