El CIS no va encertar, ni per aproximació, els resultats de les passades eleccions andaluses. Amb tot, aquest dimecres i gairebé d'amagat ―s'ha avisat només amb tres hores d'antelació― el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat el baròmetre de novembre, on s'atorga la victòria al PSOE en unes eleccions a Espanya.
Segons el CIS de novembre, el PSOE guanyaria les eleccions, el PP torna a ser segon i Vox puja 1,2 punts, fins al 2,5% en estimació de vot. El sondeig, a més, va ser elaborat entre l'1 i l'11 de novembre, és a dir, setmanes abans de les eleccions andaluses. Per tant, sense tenir en compte la pujada del partit d'extrema dreta en les eleccions del 2-D.
Segons aquest sondeig, el PSOE suma una intenció de vot del 31,2% i un avantatge de 12,1 punts sobre el PP, que torna a la segona plaça a costa de Ciutadans, que baixa gairebé tres punts.
Així, després del 31,2% del PSOE, tot just quatre dècimes per sota del seu rècord d'octubre, figuren el PP amb un 19,1%, Ciutadans amb el 18,2% i l'aliança d'Unidos Podemos i les seves confluències que pugen fins al 18%.
El líder més ben valorat és el president Pedro Sánchez, però només treu una nota de 3,9 punts, superant Alberto Garzón, d'Esquerra Unida, amb un 3,6, i a Albert Rivera, de Ciutadans, amb 3,5 punts.
ERC guanyaria a Catalunya
Pel que fa a les formacions catalanes, ERC guanyaria les eleccions generals amb el 4,8%, cinc dècimes més que a l’octubre i per davant d’En Comú Podem (amb resultats agregats als de Podemos) que obtindria el 2,8% dels vots (3,2% a l’octubre), i del PDeCAT, que es quedaria amb el 0,8% dels vots, sis dècimes menys que a l’octubre (1,4%).
La classe política, segon problema
A més, la classe política s'ha col·locat per primera vegada com a segon problema nacional desbancant la corrupció en la tercera plaça d'una llista que continua liderada per l'atur.
En concret, el sondeig publicat torna a situar la desocupació com a primera inquietud dels enquestats, amb un 58,5% de mencions i continuant el camí descendent dels últims mesos.
Però, al contrari que el que ha passat en els últims anys, el segon problema ja no és la corrupció, sinó la classe política, que s'anota un 31,1%.