Més enllà del debat sobre la reforma federal que plantegen Ciutadans i PSOE en el seu pacte –difícil sense el suport del Partit Popular (PP)–, gairebé la meitat dels espanyols seria partidari de mantenir el model territorial tal i com és en l'actualitat. Així ho il·lustra el baròmetre del Centre d'Estudis Sociològics (CIS) de febrer, en què un 39'9% dels enquestats assegura ser partidari "d'un Estat amb Comunitats Autònomes". En aquest sentit, un 9'8% dels ciutadans simpatitzaria amb el dret a decidir de Catalunya, donant suport a un model territorial on es reconegués als ens autonòmics la possibilitat de convertir-se en Estats independents. Alhora, només un 12,9 % en voldria "major autonomia", donant suport a l'entesa entre taronges i socialistes.
Al seu torn, les pulsions recentralitzadores provenen d'un 8'9% dels enquestats que estaria disposat a assumir "menys autonomia", alhora que el 16'8% no veuria problemes en formar part d'un Estat sense autonomies. Aquestes dades han variat relativament poc respecte d'altres mesos, si s'observa l'evolució dels valors de la gràfica de forma comparada.
Segons partits
No només els ciutadans en general donen escàs suport a la proposta territorial del pacte de govern entre PSOE i C's; també, els propis votants de les files socialistes. Sols el 13'3% dels seus electors reclama un Estat amb més autonomia per a les comunitats, alhora que el 53% preferiria mantenir l'statu quo. En el cas de Ciutadans és l'11'8% el qui donaria suport a més descentralització, alhora que el 41'9% està satisfet amb deixar Espanya amb la distribució de territoris actual.
Per la seva banda, és Podemos el partit on les seves pretensions territorials casen millor amb les dels seus electors. El 22'1% està d'acord a cedir competències a les comunitats i el 14,7%, i fins i tot, no descartaria la possibilitat d'una independència d'alguns territoris o del dret a decidir dels mateixos. El percentatge és molt més gran entre els adeptes d'En Comú Podem, amb un 31'6%, i els d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Democràcia i Llibertat (DiL) amb 94'5% i 73%, respectivament. Sobta En Marea, una de les confluències dels morats, amb l'electorat més disposat a mantenir l'statu quo, amb un 59% d'electors a favor.
Alhora, continua sent el Partit Popular (PP) el més recentralitzador, amb un 31'5% que no vol autonomies, i un 14'8% que, fins i tot, els treuria competències per reduir la descentralització territorial.