Hi ha baròmetres del CIS de pujada i altres que són de baixada. El sondeig d'aquest octubre torna a retallar les distàncies entre Pedro Sánchez i Pablo Casado. Després de la convenció que el PP va celebrar fa dues setmanes, els populars aconseguirien retallar gairebé tres punts. La pujada dels conservadors seria a costa de l'extrema dreta de Vox, després del discurs més a la dreta de Casado a la plaça de bous de València. I part de la baixada dels socialistes l'absorbirien els socis d'Unidas Podemos. L'enquesta va ser feta sobre una mostra de 4.300 persones entre els dies 1 i 13 d'octubre.
Sempre segons aquest baròmetre, si avui se celebressin eleccions generals, el PSOE de Pedro Sánchez les tornaria a guanyar amb solvència, amb un 28,5% dels vots, però baixant un 1,1% respecte al mes passat. En canvi, el PP de Pablo Casado, després de celebrar la seva convenció, remuntaria un punt i mig, amb el 22,1% dels sufragis. D'aquesta manera, la distància entre tots dos es retallaria del 9,1% de setembre al 6,4% d'octubre. L'extrema dreta de Vox continuaria sent la tercera força, amb el 13,8%, deixant-se pel camí sis dècimes respecte a l'últim baròmetre. I Unidas Podemos seria la quarta, amb l'11,8%, i recuperaria terreny per segon mes consecutiu, aquest cop mig punt. En cinquena posició quedaria Ciutadans, que baixaria mig punt, fins al 6%.
Per blocs, doncs, tornaria a despuntar lleugerament el de la dreta. El del govern espanyol, el PSOE i Unidas Podemos sumaria el 40,3% dels vots. Aquest percentatge representa un 0,6% més que en el baròmetre del mes de setembre, tot i que només té en compte els dos partits de govern. Per la seva part, la suma del PP, l'extrema dreta de Vox i Ciutadans baixaria fins al 41,3%, mig punt més. Com abans de setembre, la triple dreta se situa per sobre dels dos socis de La Moncloa. L'única excepció va ser el mes passat.
Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, no s'altera l'ordre d'arribada a meta i les variacions són insubstancials. ERC continua sent la primera força independentista al Congrés, amb una intenció de vot del 3,2% (sobre el conjunt de l'Estat), una dècima menys. Una dècima que sumaria Junts per Catalunya, que aconseguiria l'1,6% de sufragis. La CUP també pujaria una dècima, fins al 0,9%. Al País Basc, el PNB obtindria un 1,3% (com en el baròmetre anterior) i EH Bildu un 0,7% (dues dècimes menys).
Díaz supera Sánchez
Pel que fa a la valoració de líders polítics, com és habitual, cap dels principals dirigents espanyols aprova l’examen dels enquestats. Però, com en anteriors baròmetres, es produeix una circumstància curiosa. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, amb un 4,8 sobre 10, supera el president espanyol, Pedro Sánchez, que obté una nota de 4,4. Per darrere se situarien Íñigo Errejón (4,2), Inés Arrimadas (3,7), Pablo Casado (3,5) i, en última posició, l’ultra Santiago Abascal (2,8).
Pel que fa als ministres, Yolanda Díaz també és de les poques que aproven, amb un 5,4, juntament amb la titular de Defensa, Margarita Robles (5,5), i la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño (5,4). La pitjor nota se l'enduen la ministra de Drets Socials, Ione Belarra (4,0), i la d'Igualtat, Irene Montero (3,9), les que més estan en el focus de la dreta i l'extrema dreta.
El final d’ETA
Coincidint que aquest mes se celebren deu anys de l’anunci de cessament de la violència per part d’ETA, el baròmetre d’aquest mes pregunta per les repercussions. Fins al 59,1% considera que aquest fet ha estat “molt positiu” per a Espanya i el 33,1% “positiu”. Només el 3,7% creu que ha estat negatiu i el 0,7 que “ni positiu ni negatiu”.