Clatellada del CIS al PSOE, que manté el partit com a guanyador d'unes hipotètiques eleccions generals, però que situa el PP a menys de dos punts de distància. Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques publicat aquest dimecres, els socialistes obtindrien el 29,1% dels vots en aquests comicis, mentre que el partit d'Alberto Núñez Feijóo obtindria el 27,2% dels suports. A més, aquesta enquesta fa créixer Sumar (12,3%), i situa la plataforma de Yolanda Díaz per davant de Vox (10,6%) fins i tot sense haver pactat amb Unidas Podemos (6,1%) una fusió. Ciutadans només s'enduria el 2,3% dels vots.
Pel que fa a les formacions independentistes, Esquerra Republicana es manté com la formació preferida dels catalans, amb el 2,4% dels vots en unes hipotètiques eleccions. El CIS col·loca Junts per Catalunya com a segona força independentista amb l'1,2% dels suports; i la CUP en tercera posició amb el 0,7%. Per altra banda, PNB i Bildu empatarien al País Basc obtenint el 0,9% dels vots les dues formacions. L'enquesta que el CIS ha publicat aquest dimecres es va fer entre el 3 i el 8 de maig. És a dir, que encara no havia començat la campanya electoral del 28-M i, per exemple, Pedro Sánchez encara no havia anat de viatge oficial a Washington ni s'havien conegut les llistes amb exmembres d'ETA de Bildu.
Ara bé, cap dels líders de les formacions espanyoles aprova en valoració dels ciutadans. La més ben valorada és la líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb un 4,79. Per darrere seu el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb un 4,39. En tercer lloc, queda Íñigo Errejón, amb un 4,12, i en quarta posició el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb un 4,11. La secretària general de Podem només obté un 3,36, i el líder de Vox, Santiago Abascal, ocupa l'últim lloc de la llista amb un 2,86. Preguntats per qui preferirien que fos president espanyol, un 20,7% dels enquestats apunten a Pedro Sánchez, mentre que un 15% aposten per Alberto Núñez Feijóo.
L’anterior baròmetre va estar marcat per l’estrena de Yolanda Díaz a l'enquesta. La vicepresidenta segona del govern espanyol s’hi va estrenar fent un sorpasso a Podemos i pispant-li vots al PSOE. El CIS atorgava un 10,6% dels vots a la plataforma de la també ministra de Treball, i un 6,7% al partit de Ione Belarra i Irene Montero. A conseqüència de la irrupció de Sumar dins del taulell de la política espanyola, Pedro Sánchez baixava llavors més de dues dècimes respecte al març i se situava al 30,4% dels suports. Ara bé, Alberto Núñez Feijóo també perdia pistonada i patia un descens, situant-se al 26,1% en estimació de vot.
Aquell baròmetre, doncs, situava en primera posició en el marcador al PSOE, amb el 30,4% dels vots. En segona al PP, amb el 26,1% dels suports; per davant de Vox (11,1%), Sumar (10,6%), Unidas Podemos (6,7%) i Ciudadanos (2,1%). Pel que fa a l’independentisme català, mantenia el lideratge d’Esquerra Republicana amb el 2,8% dels vots, Junts per Catalunya en segona amb l’1%, i la CUP en tercera amb el 0,6% dels suports. De la mateixa manera, el PNB aconseguia més vots (1,2%) que Bildu (0,9%).
El CIS del 28-M: Ayuso arrasa i el PSOE manté el País Valencià
El baròmetre que ha publicat el CIS aquest dimecres ha arribat quan només falten 11 dies per a la celebració del 28-M. La setmana passada el Centre d’Investigacions Sociològiques va publicar els resultats d’una enquesta pronosticant, precisament, com anirien les eleccions municipals i autonòmiques d’aquest any. Més enllà de calcular que Ada Colau és la favorita dels barcelonins per repetir com a alcaldessa i que el PSC de Jaume Collboni seria suficient per formar govern per la líder dels comuns, el baròmetre també deixava una fotografia interessant de la política espanyola.
En primer lloc, calculava que Isabel Díaz Ayuso se situa a les portes de la majoria absoluta a la Comunitat de Madrid, amb una forquilla de 61-70 diputats, mentre que la frontera de la majoria a l’Assemblea se situa als 65 escons. El CIS també publicava una enquesta en la qual Ximo Puig tenia bones perspectives per repetir el Pacte del Botànic i mantenir-se a la presidència de la Generalitat valenciana.
També pronosticava bones perspectives de futur pel PSOE a les Illes Balears, ja que Francina Armengol podria revalidar la majoria d’esquerres amb la que governa des del 2015. Ara bé, el baròmetre va deixar en l’aire el futur de l’Aragó, i no deixa clar qui guanyaria les eleccions: si el PP de Jorge Azcón o el PSOE de Javier Lambán. Amb un parlament fragmentat, també quedava la incògnita de quina podria ser la futura política de pactes.