El nou baròmetre del CIS prepara el terreny per a les eleccions catalanes del 14-F. El sondeig inclou una submostra d’enquestats catalans. El resultat: una victòria amplíssima d’Esquerra Republicana, amb més del 20% dels vots. La seguiria, a cinc punts, el PSC. La suma dels tres principals partits independentistes només donaria el 32,4% de la intenció de vot del total, on s’inclou un 13% que encara no ho sap i un 9,5% que s’abstindria. Per la seva part, el PSC, Ciutadans, el PP i Vox sumarien el 26,8% dels vots. Segons la mateixa enquesta, Junqueras i Puigdemont són preferits com a presidents, i la independència és la principal preocupació. Va ser feta entre el 2 i el 12 de novembre a 1.400 catalans.
Els resultats no han estat cuinats. La pregunta és directa: qui votarien si demà se celebressin eleccions al Parlament. La primera força, amb diferència, és ERC, amb el 20,5% d’intenció de vot. La segona força seria el PSC, amb el 15,2%, i la tercera En Comú Podem, amb el 8,7%. Per darrere se situarien Ciutadans (8,2%), Junts (8,1%), la CUP (3,8%), el PP (2,1%) i Vox (1,3%). Per la seva part, el PDeCAT en solitari només obtindria el 0,3% dels sufragis, quedant-se previsiblement sense representació a la cambra catalana.
Tenint en compte la intenció de vot i la simpatia, la correlació no canvia en cap cas. Així, els tres partits independentistes pujarien. En el cas d’ERC, s’elevaria fins al 23,7%. Junts per Catalunya empataria amb Ciutadans en el 8,8% i la CUP s’enfilaria fins al 4,5%. La proporció independentisme-unionisme també es mantindria en paràmetres idèntics: 37% contra 30%. No hi ha cap translació d’aquests resultats a escons al Parlament.
Junqueras i Puigdemont, preferits per a president
Pel que fa a la valoració de dirigents polítics, l’únic que aprova és el president d’ERC i pres polític, Oriol Junqueras, amb un 5,3 sobre 10. Per darrere, en coherència amb la intenció de vot, se situen Salvador Illa (4,9), Jaume Asens (4,6) i Miquel Iceta (4,3), una dada interessant després que el ministre de Sanitat sonés com a possible candidat. Els segueixen Carles Riera i Marta Rovira (4,1), Carles Puigdemont (4,0) i Quim Torra (3,8). Els pitjor valorats, Carlos Carrizosa (2,6) i Alejandro Fernández (2,9).
En canvi, preguntats sobre qui voldrien que fos el president de la Generalitat, els preferits són el vicepresident Oriol Junqueras (19,1%) i el president Carles Puigdemont (15,2%). Per darrere ja se situa el socialista Miquel Iceta (13,8%). Sorprèn el resultat de l’actual vicepresident i probable candidat d’ERC, Pere Aragonès, amb un 1,1%.
Independència, principal problema
Quin és el principal problema que tenen avui els catalans? Segons els catalans enquestats, la independència de Catalunya, que el 23,5% situen com el “primer problema” i l’11,6% com el “segon”. En total, el 35,1%. Per darrere se situen la situació econòmica (32,8%), els problemes sanitaris del coronavirus (24,2%), la sanitat (11,1%) i l’atur (10,2%).
Gestió “regular” d’Aragonès
En canvi, la gestió de Pere Aragonès com a president en funcions de la Generalitat no és gaire ben valorada. Fins al 34,5% dels enquestats la valora com a “regular”. Per contra, el 18,2% opina que ha estat bona o molt bona i el 23,2% la descriu com a dolenta o molt dolenta. El 21,4% dels catalans no saben què respondre a aquesta pregunta.