A punt de dissoldre’s el Parlament de Catalunya, no paren d’emergir enquestes sobre les eleccions catalanes del 14-F. Aquest dilluns ha estat del CIS espanyol, que com ara fa un mes inclou una submostra de 1.300 enquestats catalans. En l’escenari electoral, ERC continuaria com a clar guanyador a les urnes, però perdria molta força, que faria que el PSC retallés distàncies. Sempre segons el sondeig realitzat per l’organisme de Félix Tezanos. Una dada rellevant: creixen substancialment el nombre d’indecisos, fins al 17%.
D’aquesta manera, Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria els comicis amb un 16,7% de la intenció directa de vot —sense cuina—, fet que suposaria una pèrdua de quatre punts respecte del baròmetre anterior. El PSC també perdria vuit dècimes, fins al 14,4%, però se situaria a poc més de dos punts dels republicans. La formació que recuperaria més terreny és el Junts per Catalunya de Laura Borràs, passant del 8,1% al 9,9% i situant-se com a tercera força.
Per darrere se situarien els comuns, amb el 7,6% de la intenció directa de vot, Ciutadans amb el 6,8% (un punt i mig menys), la CUP amb el 4,5% dels sufragis (set dècimes més), el PP amb el 3,5%, Vox amb l’1,5% i el PDeCAT també amb l’1,5%. El PNC de Marta Pascal obtindria un residual 0,1% dels vots.
Una dada rellevant és que creix el nombre d’indecisos. Si al baròmetre de novembre eren el 13% dels enquestats, al sondeig de desembre ho són el 17,3%. En canvi, els abstencionistes baixarien del 9,5% al 8,2%.
Junqueras, l’únic líder que aprova
En els últims anys ens hem acostumat a suspensos de la ciutadania als líders polítics. Aquest CIS no és una excepció. Segons el baròmetre, només aprova pels pèls Oriol Junqueras, amb un 5,2 sobre 10. Per darrere se situen Salvador Illa (4,8), Jaume Asens (4,4), Carles Riera, Jéssica Albiach i Miquel Iceta (4,2), Marta Rovira (4,1) i Carles Puigdemont (3,8). Els pitjor valorats són Alejandro Fernández (3,0), Carlos Carrizosa (2,8) i Lorena Roldán (2,6).
També és el líder d’ERC, empresonat a Lledoners, el més triat com a “preferit” per ser president de la Generalitat, amb el 17,7% dels enquestats. Per darrere se situen Miquel Iceta, amb el 15,1% de les preferències, i Carles Puigdemont, amb el 13%.
La independència, principal problema
Preguntats sobre quin és el principal problema dels catalans, el 23,8% dels catalans situen la independència de Catalunya com el primer problema. Fins al 35,2% el situen entre el primer i el segon problema. Per darrere se situen la crisi econòmica o els problemes econòmics (32,6%), la crisi sanitària del coronavirus (17,6%) i els “problemes polítics en general” (13,2%). En canvi, només l’1,5% cita la immigració o l’educació entre les seves principals preocupacions.
La gestió d’Aragonès, “regular”
Preguntats en termes generals per la gestió de la Generalitat durant els últims anys, només el 15,2% la qualifica com a bona o molt bona. En canvi, el 39,9% la titlla de regular i el 42,1% com a dolenta o molt dolenta. Unes respostes molt similars a la valoració de la gestió de Pere Aragonès com a vicepresident en funcions de president: 16,4% bona o molt bona, 39,3% regular i 24,5% dolenta o molt dolenta. En aquest cas, però, el 19,8% no ho sap o no contesta.