El sector crític de Comunistes de Catalunya, partit que lidera el diputat electe al Congrés Joan Josep Nuet, ha decidit abandonar en bloc la formació, per haver-se allunyat de l'espai dels comuns i aproximat a ERC.
Així ho han revelat a Efe fonts coneixedores de l'operació, que asseguren que hi ha "prop de 200 militants" de Comunistes que es donaran de baixa a partir d'avui divendres, en vigílies que es celebri, aquest dissabte, una conferència nacional a la que, segons denuncien, Nuet i el seu entorn pretenen "canviar l'estratègia del partit al marge dels acords" adoptats en el seu congrés.
Abans de les eleccions generals del passat 28 d'abril, Nuet, que era diputat de Catalunya en Comú Podem al Parlament, va decidir deixar el grup parlamentari dels comuns i integrar-se a la llista d'ERC al Congrés, una aposta que va agitar les files dels comuns.
Nuet no només era el secretari general de Comunistes de Catalunya, sinó que també liderava Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), força al seu torn integrada en l'espai dels comuns-, i la seva aliança amb ERC va desencadenar un cisma en aquesta formació.
Ara, el cisma també arriba a Comunistes de Catalunya, partit integrat a EUiA i que encara lidera Nuet juntament amb una direcció afí.
Segons les fonts consultades, a partir d'avui divendres comunicaran la seva baixa de Comunistes de Catalunya prop de dos centenars de persones vinculades a 25 cèl·lules territorials i sectorials, inclosos membres del comitè executiu i del comitè central.
Entre ells, assenyalen fonts del sector crític, es troben per exemple Núria Lozano, que va concórrer com a número 9 de En Comú Podem al Congrés en les eleccions del 10N, l'exresponsable de Relacions Institucionals d'EUiA Toni Salado, l'alcalde de Montornès de Vallès ( Barcelona), José Antonio Montero, i el seu tercer tinent d'alcalde, Juan José Fernández.
També estan en aquesta línia, segons les citades fonts, el portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, Joan Mena, l'exalcalde d'Altafulla i exdiputat al Congrés, Fèlix Alonso, el regidor de Cornellà de Llobregat (Barcelona) Sergio Gómez, i l'edil a L'Hospitalet de Llobregat Ana González, entre altres.
Els crítics al·leguen que el comitè central del partit ha adoptat des de setembre de 2018 acords que es desvien de les tesis plantejades en el congrés que Comunistes de Catalunya va celebrar el 2017, fet que ha "alterat estratègicament la ubicació" política del projecte i ha "generat confusió en la societat catalana".
Una confusió, al seu entendre, que és "resultat de l'acord electoral amb ERC i de la constitució d'un partit polític, Sobiranistes", creat per Nuet com a plataforma d'aliança amb ERC, per "competir" electoralment amb Catalunya en Comú, confluència en la qual està integrada EUiA i, per tant, Comunistes.
Les baixes arriben un dia abans que Comunistes celebri una conferència nacional sota el títol "Cap a un nou país. Drets socials i República Catalana".
Per als crítics, aquesta conferència pretén "redefinir la política d'aliances" del partit, en "un intent més de revestir de legitimitat l'alteració antiestatutària" del que va acordar el congrés de la formació, la direcció del qual, asseguren, ha caigut en una "deriva autoritària" davant la seva "falta de legitimitat" i la seva" aliança amb sectors polítics neoliberals", en lloc de mantenir els llaços amb Catalunya en comú, Unides Podem i el PCE