Al llarg de tota al campanya, ERC va esmerçar esforços en defensar la necessitat que el camí cap a la República avancés pel carril esquerre. El resultat de les eleccions ha avalat la seva aposta. Aquest migdia, els republicans han estrenat la ronda de contactes per formar un nou Govern amb la CUP. Totes dues forces coincideixen en la necessitat que cal desplaçar el centre de gravetat del procés independentista cap a l'esquerra. Una constatació que deixa Junts com a convidat de pedra.
Els equips negociadors d'ERC i la CUP, conformats d'una banda per Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Laura Vilagrà i Josep Maria Jové i, de l'altra per Carles Riera, Eulàlila Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pellicer, s'han reunit aquest dimecres a les dues del migdia per analitzar l'escenari obert després del 14-F i la viabilitat d'un govern de front ampli com proposa Pere Aragonès. De moment, les converses estan a les beceroles, ha estat només una primera presa de contacte i s'han emplaçat a tornar-se a veure aquesta setmana. Sobre la taula, l'exigència de la CUP de reformar el model de seguretat, arran de l'actuació dels Mossos per sufocar els disturbis de les manifestacions per Pablo Hasel. El debat sobre la conveniència d'entrar a govern o quedar-se a oposició és viu a la formació anticapitalista. Endavant està en contra de fer el pas, mentre que Poble Lliure i Guanyem -el partit de Dolors Sabater- ho veurien bé si es compleixen les seves condicions.
Segons fonts coneixedores de la trobada, les delegacions dels dos partits han constatat que el resultat de les eleccions evidencia la voluntat clara dels catalans d'un gir cap a l'esquerra en les polítiques, així com la determinació per seguir fent passos cap a la independència. El fet que ERC hagi triat la CUP per obrir converses respon a la intenció de deixar clar a Junts que, a partir d'ara, qui portarà la veu cantant seran les forces d'esquerres. Incorpora, a més, el missatge als de Puigdemont que aquest cop no hi haurà un repartiment de cadires al 50% com havia passat fins ara. Fins aquest migdia, a Junts no havien rebut encara cap trucada d'ERC.
Negociació a quatre bandes
L'objectiu d'ERC és aconseguir formar un govern que vagi més enllà de l'independentisme, sumant la CUP i Junts, però també els comuns. Al llarg d'aquesta setmana hi haurà reunions amb la resta d'actors, tant per part dels republicans com de la CUP. De moment seran trobades bilaterals de tots amb tots, a excepció de Junts i comuns que es veten mútuament.
Els d'Oriol Junqueras asseguren que la cita ha servit per prendre la temperatura a les relacions entre els dos partits, així com per establir les bases de la negociació que ha d'arrencar a partir d'ara. Per part seva, els anticapitalistes tenen previst reunir-se durant els pròxims dies, a part d'amb els comuns i Junts, amb organitzacions, agents cívics i socials i entitats diverses.
Govern sense Junts
Per bé que la voluntat d'ERC és una gran coalició, l'operació és extremadament complexa, per no dir impossible. Si el govern a quatre no fructifica, la pregunta és què prioritzaran els republicans. Hi ha tres escenaris possibles, un govern només amb independentistes, que comptaria amb una majoria de 74 diputats, la reedició del pacte de la passada legislatura només amb Junts, que es quedaria a 3 escons de la majoria, o una coalició només d'esquerres sobiranistes, entre ERC, CUP i comuns, que també estarien en minoria amb 50 diputats.
A les files d'ERC creixen les veus que aposten per aquesta darrera alternativa. És el cas, per exemple, de Joan Tardà o Gabriel Rufian. Ara bé, perquè pogués fer-se realitat, caldria la participació des de fora d'un quart grup parlamentari. I aquí els únics amb prou força per decantar la balança serien el PSC (33) o Junts (32). Sense algun dels dos no seria possible tombar els vots contraris a una investidura. Ara mateix sembla improbable que socialistes i junters puguin posar-s'hi bé per a una operació d'aquestes característiques. Encara que la política catalana ens ha ensenyat que, com el Mago Pop, res és impossible.