El laboratori d'investigació que va destapar l'espionatge als telèfons mòbils de l'entorn independentista, Citizen Lab, s'ha ofert per col·laborar amb les investigacions que s'obrin per l'ús del programari Pegasus. El director del centre, Ron Delibert, ha assegurat que Citizen Lab és imparcial i està obert a noves indagacions sobre l'abús del programari espia a Espanya i en altres països "amb qualsevol individu" que compleixi els criteris del laboratori. "Som estrictament independents de tots els governs, però cooperaríem amb sol·licituds d'informació com a part d'una investigació independent, amb la condició que estem obligats a seguir els nostres protocols ètics d'investigació de protegir la privacitat dels subjectes", ha argumentat Delibert.
Aquest dimarts, el Govern de Catalunya va anunciar que revisarà els telèfons mòbils de fins a 500 alts càrrecs per a detectar nous casos d'espionatge a través del spyware com Pegasus, el programa israelià que Citizen Lab ha detectat en 63 persones relacionades amb el moviment independentista català. A preguntes d'Efe sobre si Citizen Lab està participant en la detecció del spyware en els mòbils de funcionaris catalans, el director del centre, Ron Deibert, va declarar que els protocols ètics de la Universitat de Toronto, de la qual depèn el centre, impedeixen revelar sense el seu consentiment "qualsevol informació sobre els individus que participen" en recerques. "En aquests moments, no podem revelar més informació sobre objectius i víctimes excepte aquells nomenats de manera explícita en el nostre informe", va declarar Deibert. És a dir, el nombre d'infectats pel programari cada dia podria anar en increment.
Drets humans
Més d’una trentena d’entitats en defensa dels drets humans de l'àmbit internacional han signat un manifest, que s’ha presentat aquest matí, en el qual afirmen que “l’espionatge digital no és legal ni democràtic” i exigeixen “una investigació independent, ràpida, efectiva i garantista” vers l’espionatge que han patit almenys 65 persones vinculades a l’independentisme català i basc, inclòs l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, polítics periodistes i advocats. A més, les organitzacions signants han demanat que es prohibeixi l’ús de Pegasus, del grup israelià NSO, i eines similars perquè vulnera el dret a la intimitat i al secret de les comunicacions. I també reclamen que es revisi la Llei 11/2002, que regula l’activitat del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) per “desfasada” i poc clara.
“Qualsevol ingerència en els drets fonamentals del secret a les comunicacions i a la intimitat de la persona ha d’estar previst en les lleis i ha de ser forma clara i previsible, accessible i proporcional”, ha afirmat Anaïs Franquesa, codirectora d’Irídia, i ha assegurat que actualment “les normes que regulen el CNI, en termes de drets humans, no compleix amb els estàndards internacionals de protecció, ja que no indiquen amb claredat l’abast de la seva actuació”. Franquesa ha llegit el manifest, juntament amb Luca Gervasoli, president de La Fede; Robert Sabata, president de l’Associació Advocats Europeus Democrates (AED), i Cecilia de Armas d’OMCT, a la seu de La Fede.