Ciudadanos manté la pressió sobre la presidenta de la comunitat de Madrid Cristina Cifuentes, però es resisteix a la moció de censura que PSOE i Podemos volen impulsar, mentre la polèmica continua creixent ara que la Universitat Rey Juan Carlos es diu diposada a arribar fins a les "últimes conseqüències" en un comunicat. La formació taronja intenta guanyar temps amb la proposta d'una comissió d'investigació per aclarir l'affair del màster. L'estratègia encobreix el rebuig a aparèixer de la mà de l'esquerra espanyola, ara que Cs penetra al nínxol de votants del Partit Popular. El fet és que l'opció guanyadora de Cs seria mantenir una Cifuentes desgastada fins a les eleccions autonòmiques de 2019.
L'evidència es produïa aquest dijous durant la sessió de control a l'Assemblea de Madrid, després del ple extraordinari d'aquest dimecres. El portaveu del partit, Ignacio Aguado, afirmava que el temps "d'impunitat" de Cifuentes s'havia acabat. "Quina credibilitat té vostè a dia d'avui?", li ha increpat, a causa de les noves informacions publicades sobre que el tribunal del treball de màster mai va existir. Aguado desviada l'atenció i denunciava que els populars intentessin "desprestigiar totes les institucions", com ara la "Justícia, televisions, caixes d'estalvis i ara també...les universitats".
Però Cs no es mostra disposat a anar més enllà de la crítica –"de moment"– i fan una crida al Partit Popular perquè es sumi a la comissió d'investigació, abans de pronunciar-se sobre la moció de censura. Tanmateix, aquesta comissió no apunta en la línia d'aixecar gaire més evidències que les ja publicades ja a Eldiario.es o El Confidencial, o inclús, la versió oferida per l'oposició i la mateixa presidenta del PP. En segon lloc, el cas passarà a mans de la Justícia, qui en decretarà la veritat judicial per posar llum al relat de la política, com a conseqüència de la querella que Cifuentes presentarà als periodistes d'Eldiario.es.
El fet és la formació d'Albert Rivera té pocs incentius per aliar-se amb l'esquerra espanyola, ara que Cs es dóna victoriós en diverses enquestes, per la sagnia de vots al PP als espais conservadors i liberal. Segons el diari El Español, la formació taronja passaria dels 17 als 40 escons si els comicis fossin avui, i Cifuentes, passaria dels 48 als 33 diputats. En conseqüència, cap dels escenaris que s'obren per a Cs resultaria millor que resistir i capitalitzar-ne el desgast durant les autonòmiques i generals de 2019.
En aquest estat de coses, per a la moció de censura, PSOE i Podemos haurien de donar suport al candidat socialista, Ángel Gabilondo, i encara els faltaria un vot de Cs per tombar la presidència del PP. Passa perquè una moció de censura a Espanya és constructiva, és a dir, que només es força la marxa d'un president si el ponent de la moció assoleix els vots suficients per ser investit. Això donaria oxigen als populars per carregar contra el "tripartit" als comicis del 2019, com els va qualificar Enrique Ossorio, portaveu del PP, al ple extraordinari d'aquest dijous.
Acabo de reunirme con @equipoGabilondo y @conJoseMFranco a quienes he trasladado nuestro apoyo para que la Ejecutiva del @psoe_m presente una moción de censura contra Cristina Cifuentes. Damos el paso por responsabilidad con la ciudadanía y con las instituciones madrileñas.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) 4 de abril de 2018
Tanmateix, si enderrocar Cifuentes fos sota la promesa de convocar eleccions, l'escenari seria estèril en el temps. Els comicis autonòmics a Madrid estar prefixats per la LOREG, i per molt que n'hi hagués aquest any 2018, es repetirien al 2019. Per tant, el cost de desgast de la formació taronja seria superior al rèdit obtenir.
En darrera instància, Aguado podria pressionar la dimissió de Cifuentes, opció que no sembla en aquests moments damunt la taula. "No se la pot fer fora només per informacions periodístiques" es justificava Rivera a Onda Cero. A més, la mateixa líder autonòmica va afirmar que no s'estava inclompint el punt de l'acord d'investidura –que parla de no falsificar currículums– perquè el seu títol era "legal i real". Aquesta consideració és del tot certa, perquè allò que es posa en qüestió no és que disposi d'un màster, sinó la forma com aquest hauria estat obtingut i les irregularitats darrera la certificació d'aquest.
La qüestió és que socialistes i podemistes mantindran el setge a la dreta.
Durant el ple d'aquest dijous, la formació morada tornava a la càrrega afirmant que "Madrid no es pot falsificar" i li exigien de nou la dimissió a Cifuentes, qui n'atribuïa "mínima credibilitat" a les darreres informacions. A més, Gabilondo i José Manuel Franco –secretari general a Madrid– es van reunir aquest dijous a la tarda amb Pedro Sánchez a Ferraz per valorar la qüestió i van decidir tirar endavant la moció. Tindrà el suport de la formació morada, qui no presenta la moció aquest cop perquè seria la segona de la legislatura –l'anterior va ser pel cas Lezo. Tot i que es perdés la moció, evidenciaria el tàndem PP-Cs, per bé que Cifuentes podria emprar la victòria en aquest ple com a arma comunicativa.
El fet és que el govern espanyol i la direcció popular de Génova donen aquest escàndol per tancat. Mariano Rajoy va dir dimarts que esperava que amb el ple de dijous tot quedés resolt i veia "estèril la polèmica". I aquest matí, el vicesecretari Javier Maroto ha confirmat que es mantenia la confiança en ella i ha descarregat sobre la URJC la càrrega de la prova. "Per a nosaltres les explicacions són suficients, crec que qui realment té un problema és el sistema universitari", ha lamentat. Al respcte, Gabilondo ha denunciat davant l'Assemblea "l'espessa xarxa de favors" presumptes i la "manca d'autonomia" introduïda pel PP.