El resultat final de l’informe Pegasus que ha aprovat el Comitè Pegasus del Parlament Europeu ha deixat insatisfet l’eurodiputat de Ciutadans, Jordi Cañas. L’eurodiputat espanyolista ha carregat contra la part espanyola de l’informe perquè, segons diu, “es basa en mentides”. Així doncs, el polític taronja denuncia el text final tot i que assegura haver aconseguit “eliminar conceptes tòxics i falsedats”. Ara bé, adverteix, “no hem aconseguit eliminar la mala fe”.

Sobre el capítol dedicat a Espanya, Cañas ha denunciat que el CatalanGate es basa en un informe de CitizenLab fet amb “dades falses” i “manipulat”, sobre el qual “no es poden fonamentar acusacions sobre el govern d’Espanya ni cap govern”. Malgrat tot, l’unionista celebra que s’han pogut “eliminar falsedats” de l’informe.

 

Un informe "prenyat de mala fe", diu Ciutadans

“Aquest informe està totalment prenyat de mala fe”, ha insistit Cañas, que s’ha mostrat també convençut que la ponent “sap que el que diu no és cert, que no es pot demostrar, que el que fa és llençar ombra de dubte sobre una democràcia sòlida com la nostra, que té imperfeccions que a Ciutadans denunciem”. Cañas, segons una nota del seu partit, ha defensat el seu informe sobre el CatalanGate i ha reiterat la seva opinió contrària a l’existència d’una operació de ciberespionatge contra els independentistes.

“A Espanya es van produir seguiments dins de la llei i autoritzats pels tribunals a persones possiblement involucrades en delictes molt greus”, amb relació a Tsunami Democràtic, ha remarcat Cañas. A més, el polític taronja insisteix a vincular independentisme català amb “serveis d’informació russos”.

“Res de tot això es contextualitza en l’informe. La comissió INGE del Parlament denuncia que s’han d’investigar les relacions entre l’independentisme català i l’entorn de Putin i aquest informe no ho cita ni ho contextualitza”, continua Cañas. Tot i lamentar el capítol d’Espanya, Ciutadans dona suport a les recomanacions que es portin al ple de l’Eurocambra contra l’ús il·legal dels programes espia.

L’informe aprovat aquest dilluns no ha acabat d’agradar tampoc el president a l’exili, Carles Puigdemont, que ha denunciat que el document fa “seguidisme del govern espanyol”. En canvi, el text sí que ha trobat l’acord i vistiplau per part dels eurodiputats d’ERC. També la consellera d’Afers Exteriors, Meritxell Serret, ha trobat l’informe ajustat i ha destacat que és fruit del consens.

La proposta del Parlament Europeu

El comitè del Parlament Europeu que analitza l'ús de programes com Pegasus proposa implicar l'Europol en les investigacions a Espanya per processos "forenses apropiats". Així ho recomana l'informe votat aquest dilluns des d'Estrasburg i que és el resultat d'un any i tres mesos d'avaluacions. En el document, els eurodiputats donen per fet que el govern espanyol està darrere el 'Catalangate' i, alhora, lamenten la manca d'informació que els han proporcionat les autoritats estatals per justificar l'espionatge. En aquest sentit, exigeixen una investigació "justa i efectiva" dels casos d'espionatge no reconeguts pel CNI i demanen a l'Estat que ofereixi més informació sobre les escoltes que es van produir sota l'argument de la seguretat nacional.