La consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, ha assegurat que "Espanya és el segon estat del món després de Cambodja amb més desapareguts".

Ciuró ha tuitat que l'esperit de "l'a por ellos" té una existència molt més antiga a l'1 d'octubre i que el resultat va ser els centenars de milers de desapareguts que posicionen a Espanya com el segon país del món amb més desapareguts, darrere de Cambodja.

 

Els jutges ho van advertir

De fet, l'associació de Jutges per la Democràcia ja va apuntar en el mateix sentit que la consellera de Justícia. Amb més de 114.000 desapareguts, van dir que "Espanya és el segon país del món, després de Cambodja, amb un major nombre de persones víctimes de desaparicions forçades que les seves restes no han sigut recuperats ni identificats".

També van criticar amb duresa l'executiu espanyol, llavors presidit per Mariano Rajoy, per "incomplir" la llei de memòria històrica. En un comunicat Jutges per la Democràcia van criticar que el govern espanyol estigui "portant a la impunitat els delictes comesos durant la dictadura" i van criticar que "els intentin sepultar en l'oblit, quan hi ha desenes de milers de persones enterrades en foses comuns".

La televisió suïssa

Per si no és poc, la televisió suïssa SRF, també va carregar contra les desaparicions a Espanya. Amb un reportatge sobre les eleccions generals del 2019, va posar de, manifest que Espanya "no és un Estat plenament homologat a la cultura democràtica europea", i que té poca capacitat de consensos. "Només a Cambodja hi ha més desapareguts que a Espanya", és el títol que ha difós del reportatge, que recull declaracions de l'historiador de la Universitat d'Albacete Manuel Ortiz.

La televisió suïssa també va recordar que un dels temes que té sobre la taula la política espanyola, per ara no resolt, és si s'han de retirar les restes del dictador Franco del Valle de los Caídos. "O pel contrari cal seguir adorant Franco?", es pregunta. 

 

 

"Encara avui hi ha milers de fosses comunes sense obrir a Espanya. Són les víctimes del règim, els desapareguts, soterrats en algun lloc sense enterrament i sense el coneixement dels seus familiars. Almenys n'hi ha 150.000, ho sabem amb seguretat, en sabem els noms i cognoms. Però és molt possible que el nombre real sigui molt més alt. Només a Cambodja hi ha més desapareguts que a Espanya", assenyala l'historiador al reportatge.

Imatge principal: Una excavació d'una fosa de la Guerra Civil Espanyola- EFE