De demanar "neutralitat" i "convivència als carrers" a reivindicar atacs contra una institució. Ciutadans ja no només atia els atacs espanyolistes als carrers, encoratjant els seus seguidors a treure llaços grocs i pancartes independentistes dels carrers, sinó que hi participa activament i els reivindica. Així ho ha demostrat en l'assalt d'aquest divendres a l'Ajuntament de Reus per retirar la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics.
Després de l'atac, la formació taronja ha enviat un comunicat de premsa on ha assegurat haver retirat la pancarta "davant la inacció del govern municipal de garantir la neutralitat als espais públics". Segons el text, és una "acció reivindicativa més que forma part de la campanya de Cs de retirada de la simbologia partidista en els espais públics i sota el lema #SonDeTodos".
La formació fins i tot ha fet un tuit fent bandera de l'assalt contra l'ajuntament i mostrant un vídeo de l'acció.
Las instituciones representan a toda la ciudadanía independientemente de su ideología y deben respetar la neutralidad y la pluralidad. @Cs_Reus ha retirado del Ayuntamiento la simbología partidista que excluye a vecinos de la localidad porque las instituciones #SonDeTodos pic.twitter.com/H9VQvJcGYS
— Ciutadans (@CiutadansCs) 10 de agosto de 2018
En l'acció hi van participar afiliats de la formació en aquesta localitat del Baix Camp, així com el portaveu del grup municipal, Juan Carlos Sánchez, que, segons la formació, hi estava "present".
Fins ara les accions de retirada de llaços grocs o pancartes pels presos dels carrers els havien dut a terme els anomenats Grups de Defensa i Resistència (GDR), dels quals formen part alguns grups unionistes vinculats amb la ultradreta.
Campanya als carrers
La campanya #SonDeTodos, en la qual Cs emmarca l'acció, va començar el passat 27 de juliol i insta a retirar la simbologia independentista o que reivindica els presos de l'espai públic. La idea de Cs, i de la qual han fet bandera polítics de primera línia com Albert Ribera, va sorgir arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que prohibia la col·locació d'una bandera estelada a una plaça de Sant Cugat del Vallès.
Segons Cs, les accions de la campanya, implantada arreu del país, són per donar compliment a aquesta sentència que insta "a garantir la neutralitat i el respecte a la pluralitat dels ciutadans". Tot i això, la sentència només és aplicable en el cas de Sant Cugat del Vallès. Perquè sigui aplicable a altres poblacions, el tribunal hauria d'acceptar recursos de tots els municipis i dictaminar en el mateix sentit, ja que la decisió presa per Sant Cugat no crea jurisprudència i, per tant, un altre jutge podria prendre una decisió diferent en un altre cas.
Un fet que no sembla importar massa a Ciutadans, que ja ha començat "a fer justícia pel seu compte" en paraules del seu líder, Albert Rivera, i a treure pancartes pels presos i llaços grocs dels carrers d'arreu del país.
"Fer justícia pel teu propi compte pot ser delicte"
Les crítiques a la formació taronja no han trigat a arribar. Uns dels primers a posar el crit al cel tant per l'assalt a Reus com pel fet que Cs l'hagi reivindicat han estat el vicepresident del Parlament, Josep Costa, i el secretari primer de la cambra, Eusebi Camdepadrós, tots dos de JxCat.
Costa ha recordat que "fer complir les decisions judicials és potestat exclusiva dels tribunals" i que "fer justícia pel teu propi compte pot ser delicte". Per altra banda, Campdepadrós ha retret als d'Inés Arrimadas que apliquin "a Reus una sentència sobre una estelada a Sant Cugat, i ignorant una altra sentència del TSJC que desestima una demanda per treure els llaços grocs dels edificis públics".
Fer complir les decisions judicials és potestat exclusiva dels tribunals (art 117.3 CE). Per això fer justícia pel teu propi compte pot ser delicte (art 455 CP). Avui els que van de defensors de la llei han assaltat el balcó d’un ajuntament per “donar compliment a una sentència”. pic.twitter.com/y6gZhPaZoe
— Josep Costa (@josepcosta) 10 de agosto de 2018
“Estado de derecho y cumplimiento de la ley” versio Cs: ens prenem la justicia per la nostra ma, aplicant a Reus una sentencia sobre una estelada a Sant Cugat, i ignorant una altra sentencia del TSJC que desestima una demanda per treure els llaços grocs dels edificis publics. pic.twitter.com/tZpjA2nfec
— Eusebi Campdepadrós #JuntsxCat (@ECampdepadros) 10 de agosto de 2018
També Jaume Asens, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ha criticat l'acció de Cs i l'ha titllat els fets d'"il·legals" i "segurament delictius".
Comunicat del partit de “Ley y el Orden” reivindicant fets il.legals i segurament delictius pic.twitter.com/XgzhYwp1OF
— Jaume Asens (@Jaumeasens) 10 de agosto de 2018
Cal recordar que la col·locació de la pancarta al balcó de l'ajuntament de la capital del Baix Camp es deu a un acord municipal.