Continua a ple rendiment la campanya de l'unionisme contra la immersió lingüística i la lluita entre els tres partits de la dreta espanyola amb representació al Parlament per veure qui presenta la mesura més desorbitada. L'últim en fer-ho ha estat Ciutadans, que ha enviat una carta -firmada pels seus sis diputats al Parlament- a la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, contra la immersió. A la missiva, el partit taronja denuncia el model d'escola catalana i un presumpte assetjament contra la família de Canet de Mar que va demanar al TSJC que fes complir el 25% de castellà a l'escola del seu fill de P5.
"Catalunya és l'única regió a les democràcies occidentals en la qual la majoria de ciutadans no poden garantir un ensenyament per als seus fills en la seva llengua nativa, la qual, segons les dades del mateix Govern, és el castellà. L'espanyol és la llengua nativa del 55% dels catalans però el sistema educatiu imposat a Catalunya pels partits nacionalistes, basat en una sèrie de majories parlamentàries successives, estableix un model educatiu monolingüe en el qual el català és l'única llengua amb la que s'educa en tots els nivells", critica la carta.
El partit taronja ha denunciat que el model d'immersió "és una flagrant violació del dret consagrat, entre altres textos legals, a la Convenció dels Drets de l’Infant aprovada per l’Assemblea General de l’ONU l’any 1989". "Així s’estableix el dret de l’infant a rebre una educació en la seva pròpia llengua. L'article 3 de la Constitució espanyola també estableix que 'el castellà és la llengua oficial de l'Estat' i que 'tots els espanyols tenen el deure de conèixer-lo i el dret a utilitzar-lo'", recorda l'escrit.
Contra el Govern i el Síndic
A la missiva, el partit també explica que el Tribunal Suprem ha demanat durant dècades que el castellà sigui, juntament amb el català, la llengua d'ensenyament a Catalunya en una ràtio raonable i equilibrada i que els diferents governs de la Generalitat han ignorat el requeriment. Com a conseqüència, explica el partit, tant el TSJC com el Suprem han decidit incloure un 25% de castellà a les escoles catalanes. "Tanmateix, el govern regional continua ignorant les sentències i negant el dret a més de la meitat dels ciutadans de Catalunya de rebre una educació en la seva llengua nativa", blasmen.
A més de carregar contra el Govern i de reprovar la 'passivitat' dels governs espanyols per acabar amb la immersió, Cs també blasma el Síndic de Greuges, al qual acusa sistemàticament "de pendre posicions que blanquegen i legitimen aquest trencament dels nostres drets, que només incrementa la falta de protecció dels ciutadans de Catalunya".
I després de denunciar un presumpte assetjament contra la família de Canet que ha demanat que s'apliqui el 25% de castellà al centre del seu fill de P5, el partit demana "formalment l'empara, o almenys l'atenció, d'institucions com el Defensor del Poble Europeu o el Comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, així com de l'opinió pública internacional davant d'una situació de violació de drets sistemàtica, insistim, insòlita en l'Europa democràtica".
Així doncs, aquesta carta arriba després de la que el partit ja va presentar la setmana passada davant del Defensor del Poble espanyol, el socialista Ángel Gabilondo. A Europa, però, el partit taronja ha arribat després del PP, que a través de la seva portaveu al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que va demanar a la Comissió Europea que condemnés el presumpte assetjament al nen de cinc anys de l'escola de Canet de Mar.