Ciutadans (Cs) s'ha quedat sense grup municipal a l'Ajuntament de Girona. La desfeta del partit espanyolista s'ha produït a causa de la guerra oberta entre el regidor de la formació al consistori Daniel Pamplona i la direcció del partit. Malgrat que a l'estiu Cs va obrir-li un expedient d'expulsió, continuava sent portaveu del grup. Ara, però, passarà a ser regidor no adscrit. Fins ara, Pamplona era l'únic representant de C's a Girona, ja que, temps enrere, ell mateix va fer fora del grup municipal la número dos a la llista del paritit a la capital gironina, Míriam Pujola. El desacord es va produir per desavinences i trencament de la disciplina de vot. Ella, però, sí que manté la confiança de la direcció del partit.
A finals de juliol, Cs va decidir expulsar de manera "immediata" Daniel Pamplona del partit per haver infringit "de manera contínua el reglament intern de la formació". D'ençà de les eleccions del 2019, en què els liberals van treure dos regidors a l'Ajuntament, ell era el portaveu del grup municipal. Davant d'aquesta situació i aprofitant que l'expedient d'expulsió encara no era ferm, Daniel Pamplona va fer fora del grup l'altra regidora, Míriam Pujola, que continuava mantenint la confiança del partit. La separació es va fer evident al ple d'octubre, quan Pujola va passar a ser no adscrita. Ella ja va advertir, aleshores, que portaria l'afer als tribunals, perquè considerava que se li havien "vulnerat" els seus drets "de manera escandalosa". Malgrat tot, Pamplona va continuar com a portaveu del grup municipal perquè Cs no havia tramitat l'expulsió. I Pujola, a qui el partit dona suport, va passar a ser no adscrita
Ara, però, ambdós es tornaran a retrobar. I és que Pamplona ha demanat passar a ser no adscrit. Així, el regidor ha presentat un escrit molt crític a l’Ajuntament, on acusa Cs de no tramitar definitivament la seva expulsió i deixar-ho tot «en els llimbs legals» per evitar que es dissolgués el grup.
Atès que dilluns hi ha ple ordinari, i per garantir que Pamplona ja hi sigui com a regidor no adscrit, aquest dijous l’Ajuntament va convocar un ple telemàtic extraordinari i urgent que va durar cinc minuts. A l’ordre del dia tan sols hi havia el pas de Pamplona a regidor no adscrit i la dissolució efectiva del grup de Ciutadans.
El buit legal
Aquesta insòlita situació al grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Girona s'ha allargat ara, quan el mateix Pamplona ha demanat voluntàriament abandonar el grup, deixar-ne de ser portaveu i passar a no adscrit. Ho ha fet a través d'un escrit, que ha presentat a l'Ajuntament, i on es mostra molt crític amb la formació que liderava. Pamplona no amaga que entre ell i la direcció del partit hi ha "desavinences manifestes" i assenyala que, després d'haver-li obert un expedient d'expulsió "mesos enrere", Cs encara no l'hagi acomiadat de manera "definitiva". I tot plegat, a pesar del fet que des de secretaria municipal s'ha reclamat "de manera reiterada" que el partit aportés aquest expedient.
Segons Pamplona, Cs ha volgut deixar la situació "en els llimbs legals" amb l'objectiu de veure's "afavorit potencialment", perquè d'aquesta manera, Cs evitava que es dissolgués el grup municipal a l'Ajuntament de Girona. Per això, ell mateix demana passar a ser no adscrit. Consegüentment, sol·licita que es tramiti la "dissolució automàtica del grup municipal de Cs a l'Ajuntament de Girona".
Finalment, pel que fa a la número dos a la llista dels taronges a la batllia gironina, Míriam Pujola, Cs va presentar un contenciós perquè s’apliquessin mesures cautelaríssimes. El partit considera que s'han vulnerat els drets de la regidora. El jutjat, però, no les ha acceptat i ha decidit continuar aquest procediment de manera ordinària. Ciutadans està a l’espera de la resolució d’aquest procés per decidir com actuen.