El filibusterisme ha tornat aquest dissabte al Parlament. I ho ha fet de la mà de Ciutadans, que ha intentat un cop i un altre, a través de peticions de reconsideració a la mesa i de negar-se a reduir els temps d'intervenció, allargar i torpedinar el ple en suport al president Quim Torra, convocat d'urgència després de la inhabilitació de la JEC.
Malgrat que la líder del partit, Lorena Roldán, ha començat la seva intervenció al ple amb una crítica als partits independentistes per haver convocat una sessió en dissabte i en plenes vacances de Nadal, clamant així a la "conciliació familiar", el seu partit ha intentat torpedinar i allargar el ple, davant la indignació de la resta de diputats i altres membres de la cambra.
En un primer moment, els taronges han presentat una petició de reconsideració a la mesa en considerar que aquest que no era l'òrgan que s'havia de reunir, sinó que ho havia de fer la diputació permanent, ja que consideren que Torra ja no és president i que el Govern està en funcions.
La petició ha estat rebutjada per la mesa en una llarga sessió de més d'una hora i que ha començat abans de les set de la tarda. Però quan ja estava a punt d'acabar la reunió i de reprendre's el ple –cap a les vuit del vespre–, el grup de Roldán ha presentat una altra petició de reconsideració en considerar que el punt 7 del text presentat pels grups independentistes és anticonstitucional. Concretament, el referent al dret a l'autodeterminació. La petició també ha estat rebutjada.
A més d'aquest mecanisme, Ciutadans també s'ha negat a compactar el debat de les votacions de propostes de resolució i a reduir-ne els temps, malgrat que la resta de partits demanaven fer-ho per no allargar el ple i acabar passades les 11 de la nit. En aquest cas, com que tots els grups han d'estar d'acord per fer efectiva la reducció del temps, s'ha hagut de mantenir el temps d'intervenció de 30 minuts per grups i 15 pels subgrups, tot i que els grups tenen la possibilitat de no esgotar els temps.