Cap representant de Ciutadans, el PP i Vox participaran en l'acte presa de possessió de Pere Aragonès que s'ha de celebrar avui a un quart de nou del vespre. Qui ho ha anunciat primer ha estat la formació taronja, que ha comunicat la notícia a través del seu líder al Parlament de Catalunya. En un tuit, Carlos Carrizosa, ha confirmat que no assistiran i ha titllat l'acte d'inici d''"un nou cop contra la democràcia".

"Avui serà la presa de possessió d'un president que s'ha compromès amb la confrontació per "forçar" a l'Estat a assumir els xantatges separatistes. Anuncio que Ciutadans no participarà d'una cerimònia que serà el tret de sortida a un nou cop contra la democràcia", ha escrit Carrizosa a Twitter.

TUIT Carrizosa

Carlos Carrizosa / Twitter

Fonts del PP han explicat a EFE que "el manteniment de l'aposta rupturista" del nou Govern és la raó per la qual ni el seu líder, Alejandro Fernández, ni cap altre dirigent de la formació conservadora farà acte de presència al Palau de la Generalitat. Per part de Vox, l'agència recull que fonts del partit s'han limitat a indicar que no assistiran a aquest esdeveniment.

Sí que hi seran presents a l'acte el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Acte breu

L'acte tindrà lloc al Pati dels Tarongers de la Generalitat de Catalunya, un espai pel qual s'ha optat per tal de minimitzar el risc de contagi. Així mateix, el nombre de convidats també es veurà afectat per la pandèmia i s'ha vist limitat a una vintena. A més a més, serà breu i només s'allargarà 35 minuts.

Entre els convidats, però, sí que hi serà el president Quim Torra. Serà ell qui col·locarà a Aragonès la insígnia de president, escenificant així el relleu. També hi serà la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que llegirà el decret de nomenament, i Oriol Junqueras, que ja va fer acte de presència al ple d'investidura de divendres.

Noms del Govern

Aquest matí s'ha confirmat que la catedràtica de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra Tània Verge serà la nova consellera de Feminismes i Igualtat i que Jordi Puigneró ocuparà la vicepresidència del nou gabinet, que a més a més de repetir com a titular de la cartera de Polítiques digitals, Infraestructures i Agenda Urbana. Aquests noms se sumen als que ja es coneixien, per Junts Jaume Giró a Economia; Josep Maria Argimon a Salut; i Victòria Alsina a Exteriors.

Per Esquerra, la única que repetiria a l'executiu seria Teresa Jordà al capdavant d'Agricultura. L'expresident del Parlament  Roger Torrent passaria a ocupar a Empresa i Treball; Joan Ignasi Elena a Interior; Laura Vilagrà, Presidència; Josep González Cambray a Educació. 

 

 

 

Imatge principal, Carlos Carrizosa al Parlament de Catalunya / EFE