El relat de fake news de la ultradreta espanyola sobre el cas de l'escola de Canet, ha derivat a la Unió Europea. Els primers en traspassar la polèmica a aquest organisme ha estat Ciutadans amb una carta dirigida a Michael O'Flaherty, director de l'Agència de Drets Humans de la UE.

El text no cita en cap moment un fet concret que justifiqui una vulneració de drets i farceix les justificacions amb un relat partidista en un escrit de dues pàgines: "Els ultranacionalistes secessionistes identifiquen una única identitat acceptable: la seva. La resta, és desqualificada. Els funcionaris respectuosos de la legalitat constitucional són perseguits i assetjats per fer callar".

"Assetjament i intimidacions"

Cal recordar que, precisament els funcionaris dels que parla són els professors de l'Escola Turó del Drac que van ser ells mateixos qui van denunciar la imposició del 25% del castellà a les aules a través d'un comunicat a twitter. Qui firma l'escrit dels taronges és Maite Pagazaurtundúa, vicepresidenta de la Comisión de Libertades Civiles, Justicia e Interior.

En cap moment parla de la immersió lingüística ni els acords parlamentaris aprovats per àmplia majoria sobre la protecció del català com a llengua minoritària i es remet, constantment, a la victimització d'una família: "L'Administració regional competent no només es nega a acatar les resolucions dels tribunals que no deixen lloc a interpretació sobre la Constitució, sinó que també està protegint i encoratjant una campanya d'assetjament i intimidacions d'índole nacionalista excloent contra les famílies que volen que els seus fills puguin rebre classe en les dues llengües cooficials constitucionalment". 

Comparen el cas amb ETA

I afegeix: "La família està sent objecte d'un moviment d'assetjament, aïllament i atacs per part d'altres pares de l'escola, sota l'empara d'una part de la classe política i de les autoritats regionals, que d'una manera típica del populisme més intransigent els acusen de voler acabar amb la llengua catalana, cosa sens dubte, absurda". La formació d'Arrimadas ha perdut els papers i des del Parlament ha anat més enllà. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha portat a l'extrem fins a comparar la situació a l'escola de Canet de Mar amb la que es va viure a la ciutat basca d'Ermua després de l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco per part d'ETA: "Canet és una espècie d'Ermua salvant les distàncies" ha dit Carrizosa.

 

L'eurodiputada Pagazaurtundúa acaba exigint a l'òrgan europeu de Drets Humans que obligi al Govern de la Generalitat acatar la decisió judicial i prendre mesures. Una demanda que, d'altra banda, ja s'ha complert perquè aquest 25% de castellà ja s'ha implementat a l'escola: "Em dirigeixo a vostè per demanar que procedeixi a recollir i analitzar informació relativa a la situació descrita i proporcionar assistència i assessorament independent al Govern d'Espanya per forçar una reacció contundent que permeti revertir una situació a la que és evident la vulneració de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (CDFUE)".

 

Fotografia de portada: imatge de recurs de Michael O'Flaherty, director de l'Agència de Drets Humans de la UE