El portaveu municipal de Ciutadans a Sant Andreu de la Barca, Xavier Pla, ha assegurat en una entrevista a La Barca Producció TV que els mestres de l'institut El Palau no van adoctrinar els alumnes. El representant de la formació taronja al municipi del Baix Llobregat, municipi que va ser el centre de tots els focus per un suposat cas d'adoctrinament, ha rectificat i ha assegurat que "no va haver-hi adoctrinament, va ser un malentès".
Aquesta afirmació contradiu la línia de Ciutadans davant els fets ocorreguts a l'institut de Sant Andreu de la Barca. De fet, qui llavors era el líder de la formació, Albert Rivera, va assenyalar i va compartir imatges dels professors del centre que van ser investigats després que un dels pares i guàrdia civil denunciés els docents a la Fiscalia. "Els mestres separatistes que assenyalaven públicament els fills de la Guàrdia Civil a Catalunya. La Fiscalia els investiga per delictes d'odi", va apuntar Rivera acompanyant-ho de fotografies dels professors.
Ara, el portaveu municipal de Ciutadans ha assegurat que "adoctrinament en el centre no n'hi ha hagut" i que, pel context, "va haver-hi un malentès que per la situació es va magnificar". Ha argumentat que "va ser un problema puntual en un moment d'un context històric, no que hi hagués un cas d'adoctrinament total".
El cas contra els docents finalment va ser arxivat, però el dany a la imatge dels professors i del centre no s'ha reparat per part d'aquells que els van assenyalar i van contribuir al linxament públic. Xavier Pla, l'actual portaveu de Ciutadans al municipi, ha argumentat que a El Palau "no hi va haver adoctrinament, com a tal" i que "tot va ser un malentès". A més ha sigut rotund, ja que el portaveu municipal és exalumne del centre i ha afirmat: "Aquí, a Sant Andreu de la Barca, no hi ha hagut casos d'adoctrinament". Cal recordar que Ciutadans al municipi del Baix Llobregat té la regidoria d'Ensenyament des d'abans que esclatés el cas contra els nou docents de l'institut El Palau.
El pare que va iniciar el procés judicial contra els mestres va ser Bartolomé Barba, coordinador a Catalunya de l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils, que amb l'ajuda d'altres va confeccionar els escrits de denúncia per uns suposats comportaments delictius dels professors contra els fills dels guàrdies civils que estudien al centre. Va decidir no presentar queixa al centre docent i va saltar directament a presentar denúncia per la via judicial.
El cas va comportar que una trentena de professors demanessin el trasllat a un altre centre el curs següent. I entre els que ho van demanar, ho van fer vuit professors dels nou que van ser denunciats per la Fiscalia per "humiliar" alumnes fills de guàrdies civils després del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.
Contra l'escola catalana
Tot i això, Ciutadans no atura l'ofensiva contra el model educatiu de l'escola catalana. La formació taronja va registrar aquest dijous passat un escrit al defensor del poble en el qual demana instar el Govern a complir la sentència del Suprem que fixa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. També va denunciar una "campanya d'assetjament" contra les famílies que reclamen l'aplicació de la resolució judicial i, concretament, el cas d'un alumne de P5 en una escola de Canet de Mar.
A l'escrit, el partit reivindica que la sentència recorda que "el castellà no pot deixar de ser llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament. D'aquesta manera, encara que l'Estatut reconegui el dret a rebre l'ensenyament en català i que aquesta sigui llengua vehicular en l'ensenyament (...), res permet que el castellà no sigui objecte d'idèntic dret i gaudi, amb la catalana, de la condició de llengua vehicular en l'ensenyament".