Baixa d'última hora al debat sobre les raons del ‘sí’ i del ‘no’ que ha organitzat la formació Demòcrates de Catalunya aquest dissabte a Barcelona amb diferents participants de l’àmbit polític i cultural català.
En un debat on es buscava la diversitat de veus i opinions sobre el ‘sí i el ‘´no’ al referèndum, Ciutadans ha prohibit a Guillermo Francés, regidor de la formació taronja a l’Ajuntament de Sant Just Desvern, participar en el debat amb l'argument que no participen en debats organitzats per altres partits.
La resposta que ha rebut Demòcrates per part de Ciutadans és que cap regidor seu ha de participar en un debat "que no ha d’existir", segons ha indicat el partit d'Antoni Castellà. Demòcrates els ha demanat aclariments però a l’hora de començar el debat encara no havien rebut cap tipus de resposta.
Més enllà d’aquesta baixa d’última hora, el debat s’ha desenvolupat sense cap problema, però ha acabat girant més al voltant de les garanties legals que podria tenir el referèndum de l’1 d’octubre que no pas les raons per votar ‘sí’ o ‘no’.
L’escriptora i traductora nord-americana Liz Castro ha defensat que com a partidària del ‘sí’ li “agradaria conèixer els arguments del ‘no’, però malauradament no els hem sentit gaire”. En aquest sentit, ha declarat que un dels motius pels quals es mostra partidària de la independència és “perquè li agraden els estats petits, ja que la dimensió física de l’Estat i de la població afavoreix la democràcia”.
En aquesta línia ha coincidit el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Toni Castellà, que ha afirmat que “el model productiu català és a anys llum del d’Espanya i de la resta d’estats del sud d’Europa. Per tant, és necessari que en els pròxims 10 anys Catalunya pugui prendre decisions estratègiques pel seu compte” per demostrat que tot i ser “un país petit” poden competir amb “els països del nord”. Castellà s’ha referit a la votació com una prova per veure si Catalunya té el reforç de la ciutadania per passar a ser “un subjecte polític”.
Aquesta raó també l’ha defensada Eduardo Reyes, diputat de JxSí al Parlament i membre de Súmate, que s’ha preguntat “per què Catalunya ha de renunciar a ser un dels països capdavanters d’Europa” i ha afirmat convençut i fent esclatar els aplaudiments de la sala que "ell lluitarà per no renunciar-hi”.
Amb la baixa del regidor de Ciutadans, les raons del ‘no’ han quedat en mans del periodista Jordi Mercader i del jurista Josep Joan Moreso. Aquest últim ha declarat que amb el referèndum de l’1 d’octubre, “el Govern incompleix el principi de l’Estat de dret, ja que diu que es podria produir una declaració unilateral d’independència”. En aquest sentit, ha afegit que un referèndum s’ha de fer “quan tothom hi és convocat” i ha deixat clar que “ell preferiria una solució federal” per sortir d’aquest encreuament de camins, però que “ara per ara no la veu clara”.
Per la seva banda, Mercader ha afirmat que “la convocatòria d’un referèndum unilateral és una mala jugada”, ja que “està segur que no porta ni cap a la independència ni cap a enlloc, sinó més aviat cap a una crisi institucional”, i ha defensat que “l’1 d’octubre és un acte per enfortir l’independentisme, res més”.
Reforma de la Constitució o insubmissió, però no referèndum
En aquesta línia, Mercader ha declarat que amb un referèndum no s’aconseguirà la independència i ha declarat que el camí per arribar-hi és “a través d’una reforma de la Constitució o amb la insubmissió”.
Una insubmissió de la qual Mercader ha dit que “poden passar dues coses: que Catalunya forci una reforma de la Constitució o que perdi tots els avantatges que ha obtingut al llarg dels anys i retrocedeixi fins al 75”. Però ha reiterat que dubta que “serveixi per declarar la independència”.
Castro s’ha mostrat contrària a aquest debat sobre si és legítim o no resoldre aquest tema a les urnes i sobretot, de cara a les garanties que pot tenir a l’exterior. L’escriptora ha declarat que “molts estats en reconeixen de nous que s’han fet a partir de guerres” i en canvi "a Catalunya tot gira a l'entorn de si una votació serà legítima".
Castellà, per la seva banda, ha afirmat que els mecanismes del referèndum “els han de preocupar molt poc ja que és responsabilitat del Govern” i ha deixat clara la lectura del referèndum: “Si guanya el ‘no’, ens mantenim en el procés autonòmic, però si guanya el ‘sí’ ha de sortir un Govern que el tiri endavant”, ha conclòs el portaveu de Demòcrates.