Acte coral de la societat civil catalana per clamar contra les acusacions de terrorisme al Tsunami Democràtic. Més de 200 personalitats i referents de l'àmbit de la cultura o de la comunicació, d'ideologies ben diverses —com ara Ricard Ustrell, Jordi Basté o Andreu Buenafuente—, han fet pinya aquest dilluns a la plaça del Rei de Barcelona amb la lectura d'un manifest que porta per títol "Protestar no és terrorisme". El text, també subscrit per entitats i organitzacions independentistes (ANC o Òmnium), feministes, pel dret a l'habitatge, ecologistes o sindicats com CCOO i UGT, critica que s'està vivint "una nova escalada contra el dret a la protesta" i subratlla que la investigació que està duent a terme l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem contra Tsunami Democràtic "suposa un atac directe a l'exercici de drets fonamentals, especialment del dret de manifestació i llibertat d'expressió i a la llibertat d'informació". "Un nou exemple de l'aplicació extensiva del codi penal en la criminalització de la protesta", indica. En aquest sentit, assenyalen que "com a persones i organitzacions" que treballen per una "societat més justa", demanen prendre "les mesures necessàries per aturar la utilització de la justícia en una nova persecució política contra les mobilitzacions socials i l'exercici de drets fonamentals", així com la retirada de les imputacions de terrorisme.
El manifest, que destaca que "protestar, mobilitzar-se i manifestar-se són drets fonamentals", ha estat llegit per personalitats com Mònica Terribas, Jordi Basté o Laura Rosel —tots ells han signat i subscrit aquest text—. El document, a més de fer referència a Tsunami, destaca que "els darrers anys s'ha vist com des de la política i la justícia s'ha dut a terme una clara criminalització de la protesta, amb greus repercussions per a les persones que exercien el dret de reunió i manifestació, vulnerant reiteradament la llibertat d'expressió a cantants, actors i actrius, obstaculitzant l'exercici del dret a la informació per part de professionals de la informació, censurant obres de teatre, perseguint l'independentisme, el feminisme, la lluita pel dret a l'habitatge, l'antiracisme, l'ecologisme i atacant el dret de vaga i la llibertat sindical".
"Desgastar el govern estatal i la majoria parlamentària" amb l'amnistia
En relació amb les protestes contra la sentència del procés, el text recorda que es tractava d'un "empresonament injust", sobre el qual s'havien pronunciat el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides o el Consell d'Europa. En aquest context, emmarquen les protestes de Tsunami en "l'acció no violenta" i destaquen que el lema era "sit and talk". Per això, lamenten que la decisió de l'Audiència Nacional "mostra una clara intenció de desgastar el govern estatal i la majoria parlamentària en la tramitació de la llei d'amnistia, fet que suposa una ingerència del poder judicial sobre el legislatiu i que afebleix la democràcia i la voluntat de la ciutadania que es va expressar amb el seu vot el passat 23 de juliol". "Investigar per terrorisme un moviment pacífic amb l'únic objectiu de criminalitzar la protesta, limitar els drets fonamentals i silenciar la dissidència política és una actuació de caràcter autoritari que restringeix l'espai de la societat civil i posa en perill els principis democràtics i de l'estat de dret", asseveren. A més, alerten de l'"efecte dissuasori dirigit a tota la societat" perquè persegueix "tota mena de col·lectius i organitzacions" que defensen drets i llibertats.
Els signants del manifest: Ricard Ustrell, Buenafuente, Bonaventura Clotet, Carlos Bardem, Bel Olid, Txell Feixas...
Entre els 200 referents de diversos àmbits que s'han adherit al manifest, destaquen noms propis del món de la comunicació com Agnès Marquès, Ricard Ustrell, Andreu Buenafuente, Carles Porta, Cristina Fallarás, Anna Pacheco, Marc Giró, Ricard Ustrell o Txell Feixas; actors i actrius com Aina Clotet, Alberto Sanjuan, Carlos Bardem, Carlos Cuevas, Eduard Farelo, Elena Gadel o Queco Novell; cantants com Cesk Freixas, Lluís Llach, Santi Balmes o Elèctrica Dharma i altres personalitats com Bonaventura Clotet, Ada Parellada, Carla Vall, Marta Orriols o Oleguer Preses. En el cas d'entitats, destaca Élite Taxi, Festival Cruïlla, Palau de la Música, Observatori DESC, Plataforma per la Llengua, Primavera Sound, SOS Racisme o Unió de Pagesos.