La diada de Sant Jordi no només és un dia per regalar-nos llibres i roses, sinó també per reivindicar la llengua i el dret a viure plenament en català. Així ho han demostrat els milers de persones (15.000 segons els organitzadors) que han omplert el centre de Barcelona en una manifestació organitzada per la plataforma Sant Jordi per la Llengua, on s’ha posat també deures a les institucions, a qui han reclamat que garanteixin que els nouvinguts a Catalunya puguin aprendre la llengua. Les dades nefastes sobre l’ús social de la llengua sorgides de la darrera Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població també revelen que són moltes les persones migrades que volen aprendre el català però que no poden accedir als cursos. “Català, llengua d’acollida; catalana llengua de tothom”, ha estat una de les proclames més repetides durant el recorregut que ha anat des de la plaça Universitat de la capital catalana, fins a la Comercial, al barri del Born.
🌹 Sant Jordi 2025 a Barcelona i Catalunya, DIRECTE | Signatures, parades i llibres recomanats

Unes institucions més valentes davant una situació límit
Abans de començar la manifestació, els portaveus de la plataforma, Núria Alcaraz i Adrià Font, han assegurat que davant de la realitat lingüística que viu el país, és important que els catalanoparlants “tornin a sortir al carrer” per denunciar la situació d’emergència que pateix: “Les institucions no estan fent propostes valentes no estan actuant de la manera en què haurien de fer-ho”, han denunciat, retraient, per exemple, a l’Ajuntament de Barcelona que fes el Pregó de la Lectura d’aquest Sant Jordi en castellà. En aquest sentit, han desitjat que la jornada d’aquesta Diada es converteixi en un punt d’inflexió en la “militància lingüística”. La manifestació, de fet, estava inspirada en la que es va celebrar el Sant Jordi del 1985, també pels drets lingüístics, i que va acabar amb càrregues contra els manifestants per part de la policia espanyola.

Una de les propostes que han fet des de l’organització per mirar de revertir la situació de la llengua a Catalunya és que els catalanoparlants mantinguin el català també davant d’aquelles persones que parlen castellà, per demostrar així que aquest idioma és tan vàlid i útil com un altre, i, alhora, no privar-los de la possibilitat d’aprendre’l: “Volem fer una crida a la ciutadania perquè canvií els seus hàbits lingüístics, perquè normalitzi el fet de parlar en català amb tothom, perquè d’aquesta manera podem fer-la llengua de cohesió, compartida per la ciutadania, i garantida i defensada per les institucions”, han defensat des de la plataforma Sant Jordi per la Llengua. Durant la manifestació, que ha travessat un centre de la ciutat ple fins dalt de persones que han sortit a celebrar la diada, les proclames dels manifestants han cridat l'atenció també dels turistes, que es preguntaven que és el que reclamaven. En anglès, un dels assistents els ha explicat que era poder parlar sempre en català, cosa que ara és difícil, per no dir impossible, almenys a la capital del país.
Proclames d'independència i en favor de la llengua
Durant la manifestació, a banda de reclamar aquests drets lingüístics, els manifestants també han cantat proclames a favor de la independència, tot assegurant que només amb un Estat propi, la llengua podrà tenir futur, davant dels atacs que rep per part dels estats espanyol i francès. Als crits d’”independència” i els missatges en record del referèndum de l’1 d’octubre o demanant la dimissió del president Salvador Illa (a qui s’ha retret que se’n vagi a celebrar la diada amb tot un seguit d’actes a Madrid) també se’ls ha sumat una important pitada davant la prefectura de la policia nacional a la Via Laietana. Mentre l’independentisme no aconsegueixi una de les seves fites, que és convertir aquest espai on el passat s’hi ha comès nombroses tortures, en un centre de memòria, una gran bandera espanyola oneja a una de les principals vies barcelonines. En arribar a la plaça Comercial, la jornada reivindicativa també s’ha tornat festiva, amb la lectura d'un manifest i les actuacions de la drag queen catalana Jèssica Pulla i del grup Svetlana davant de l’edifici del Born, que en els últims dies ha perdut l’etiqueta de Centre de Cultura i Memòria.